Братислава - центар културе

Јелена Бјелица
Братислава - центар културе

Братислава је главни и највећи град Словачке. Овај град одувијек је био једно од културних центара средње Европе, па данас обилује бројним културно-историјским грађевинама које су углавном смјештене у старом дијелу града.

Стара Братислава, духом и здањима, сели вас у давна времена. У неком од двадесетак музеја можете видјети и експонате из времена прије Христа.

Град је природна међа четири државе: Словачке са истока, Аустрије са запада, са сјевера Чешке и Мађарске са југа.

Историјско језгро смјештено је на источној обали Дунава, док се на западној смјестио модерни дио града. Та два дијела спојена су мноштвом мостова.

СТАРИ ДИО ГРАДА није велик, па се лако и брзо обиђе. У градском дијелу налази се дворац поред којег је смјештен парламент, Народна Рада, потом резиденција предсједника државе, концертна сала и опера.

Дворац Братиславски храд, из 10. вијека, смјештен је 100 метара изнад Дунава, а свој данашњи изглед добио је у 15. вијеку, када је био ојачан због напада Хусита. Многи га зову "наопачке окренутим столом", због карактеристичног облика кула на ивицама дворца.

Данас се у њему налазе канцеларије владе, а на трећем спрату је дио Словачког народног музеја, гдје су изложени оружје, намјештај и предмети из фолклорне баштине. Дворац је једно од ријетких мјеста одакле се виде три државе - Аустрија, Мађарска и Словачка.

КАТЕДРАЛА СВЕТОГ МАРТИНА потиче из 14. вијека и најистакнутија је готска грађевина у Братислави. То је црква у којој је окруњено најмање девет мађарских краљева и осам краљица, укључујући и Марију Терезију. Пут којим су пролазили означен је златним крунама.

Обавезно треба видјети и Михаелов торањ, који је једина преживјела осматрачница из одбрамбеног система града. У торњу се налази изложба оружја из Градског музеја.

У средини Главног трга налази се Роландова фонтана, изграђена 1572. Овдје се у зимском периоду одржава божићни сајам, испред зграде старе вијећнице. Стара вијећница изграђена је 1421, а данас је у њој Градски музеј, гдје је изложено много малих колекција. За вријеме божићних празника пред њом се одржава божићни сајам. Музеј је отворен 1868. године и најстарији је такав музеј у Словачкој.

ЈЕДНА ОД НАЈЉЕПШИХ грађевина Братиславе је Надбискупска палата, смјештена на Примацилном тргу. На фасади се може видјети 150 килограма тежак жељезни "бискупски шешир", а унутра се налази прекрасна дворана огледала, по узору на Версај. У њој је Наполеон потписао Пресбуршки споразум. Данас се у овој палати налази збирка ријетких енглеских гоблена из 17. вијека. Љети се овдје одржавају концерти класичне музике, а некада су ту наступали Моцарт, Бетовен, Лист...

Једна од знаменитости је и Нови мост, бивши Мост словачког народног устанка, на којем се на висини од 84 метра налази НЛО ресторан.

БРАТИСЛАВА ЈЕ У ПОСЉЕДЊИХ неколико година постала веома популарна туристичка дестинација, а нарочито је привлачна младима. Главни трг пун је традиционалних кафића у бечком стилу, с одличном понудом колача и торти.

Улице око Михаеловог торња препуне су барова, а ту су и бројни ресторани и пабови. На Каменом тргу се налази велика шопинг зона, а понуда је веома богата.

Смјештај није тешко пронаћи, а уз хотеле и хостеле постоје и "ботели" - бродови преуређени у хотеле.

Историја

Први писани помен града (Брезалауспурц или Преславаспурц) нађен је у салцбуршким аналима у којима се помиње битка између Бавараца и Угара, која се одвила испред Братиславског дворца 907. године.

Данашњи назив Братислава највјероватније потиче из 1837.

Најстарији налази сталног насеља на овом подручју потичу из периода око 5000. прије нове ере. Словени су овдје стигли за вријеме сеобе народа у 5. и 6. вијеку.

Послије Првог свјетског рата и оснивања Чехословачке у октобру 1918. град је постао дио новостворене државе упркос опирању његових представника. Године 1989. избија Баршунаста револуција којом је срушена комунистичка власт, а Братислава постаје главни град нове Словачке Републике.

УСЛУГЕ                                                                      ЦИЈЕНЕ

Ноћење са доручком (хотел са три звјездице)                       од 80 КМ

Ручак                                                                                       од 14 КМ

Сити кард (једнодневни)                                                        20 КМ

Вожња до врха ресторана НЛО                                             13 КМ

Вожња аутобусом                                                            од 1,4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана