Бормио – рај у срцу Aлпа

Јелена Бјелица
Бормио – рај у срцу Aлпа

Скијалишта у Италији омиљена су дестинација искуснијих скијаша, јер имају довољан број стрмих и захтјевнијих ски-стаза. Тако је и Бормио прави избор за врхунске скијаше, али и за остале љубитеље зимских спортова.

То је мали алпски град у Италији са свега 5.000 становника, али опет довољно велик да понесе епитет модерног ски-центра са врхунски опремљеним и технички беспријекорним стазама.

БОРМИО НУДИ МНОШТВО спортских активности и љети и зими па тако овдје можете уживати у екстремним али и мање екстремним спортовима, док ће вас гастрономска понуда сигурно одушевити. Због великог броја црвених и црних стаза, Бормио је свакако препорука за искусне скијаше.

Град се налази унутар регије Aлта Валтелина, у самом срцу Aлпа на надморској висини од 1.225 метара.

Бормио има ски-центар који се без претјеривања може назвати "ски-царство" - ту су сјајне скијашке стазе, благодети термалних купатила и остали садржаји за одмор и релаксацију који никога не остављају равнодушним.

Смјештен је на 1.225 метара надморске висине, у срцу средишњих италијанских Aлпа. Мјесто је окружено са три оштра масива.

СКИЈAЛИШТЕ ЈЕ СМЈЕШТЕНО на брду и на њега се може попети помоћу двије гондоле. Скијашке стазе које Бормио нуди, свакако су незабораван доживљај. Њихова укупна дужина је 78 километара. Стаза за скијашко трчање дуга је 55 километра, тешке стазе 13 километара, лаке стазе 27,  док је стаза средње тежине дуга 38 километара.

Неке од основних карактеристика овог скијашког центра су и 80 одсто сунчаних дана у сезони, обилне сњежне падавине, прекрасни пејзажи, врхунски припремљене стазе.

Дуга сезона, од децембра до маја, омогућена је висином алпских врхова, количином падавина и самим скијалиштима која достижу и до 2.900 метара надморске висине.

Од врха могуће је кренути стазом Стела Aлпина, а затим се  послије пређених око 1.000 метара висинске разлике укључити на познату стазу, која је дом утрка Свјетског купа, стазу Стелвио. Том стазом, с врло брзим и стрмим дијеловима могуће је доћи до самог града. У Бормиу ће уживати и они који воле сноубординг јер је специјално за потребе тог спорта направљен забавни парк.

БОРМИО ЈЕ ДAНAС мјесто са прегршт барова, модерних термалних бања, ресторана, ноћних клубова и биоскопа.

На самом врху скијалишта, у склопу велике гондоле, налази се ресторан, гдје је храну могуће јести на отвореном, на тераси.

Бормио, попут цијелог региона, веома држи до гастрономије, тако да ћете овдје наићи на много аутохтоних врста сирева и сличних производа високог квалитета.

Смјештај у Бормиу није тешко пронаћи, јер су ту многи апартмани, виле, куће и хотели. Већина хотела има властити базен, сауну и термалне купке, који су савршени за опуштање послије скијања.

Историја

Бормио је једно од најбољих италијанских ски-одмаралишта, које је постало познато 1985. године када је било домаћин Свјетског шампионата у алпском скијању.  Захваљујући својим термалним купатилима, град је дуго времена туристичка атракција, а у њега су углавном долазили припадници аристократије.

УСЛУГЕ                                                                     ЦИЈЕНЕ:

ноћење са доручком                                                   од 90 КМ

пица                                                                           од    10 КМ

сок                                                                             од      4 КМ

топла чоколада                                                          од      4 КМ

кафа                                                                         од      2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана