Бора Бора - рајско острво

Данијела Стоканић
Бора Бора - рајско острво

Бора Бора је, по мишљењу многих, најромантичније и најексклузивније острво на планети. Припада француској Полинезији, смјештеној усред Пацифика, на пола пута између Аустралије и Сјеверне Америке.

Изворни назив овог острва је Пора Пора, што значи “прво рођење”, јер у локалном тахићанском језику не постоји глас “Б”.

ОСТРВО ЈЕ ОКРУЖЕНО лагуном и коралним гребеном. У средини острва се налазе остаци некадашњег вулкана у облику два врха - Паиа и Отеману.

Бора Бора је изненађујуће мала, али љепота острва одузима дах. Савршено бијеле пјешчане плаже запљускује смарагдноплава вода. Планина Отеману, налик дворцу, пара небо, а заводљиве тропске падине и долине прекривене су цвјетовима хибискуса. Палминим листовима прекривени моту бунгалови окружују блиставу лагуну попут њежне огрлице.

Луксузна одмаралишта више од 40 година дочекују парове из цијелог свијета и посебан угођај за госте су довели до савршенства. Од изласка до заласка сунца, сваки центар је дизајнирао свој сет јединствених момената за своје госте.

ОПИЈЕНОСТ ОД БЕСКРАЈНОГ истраживања и роњења, по нестварно тиркизним лагунама, узбудљива вожња кануом, јахање на таласима, џет ски, посматрање предивног заласка сунца на крстарењу једрилицом, само су неке од активности које острво пружа посјетиоцима.

Слободно се може рећи да је Бора Бора један огроман хотел, искључиво намијењен уживању, опуштању и одмору у веома атрактивном природном окружењу.

Хотели на острву су више него екстравагантни и луксузни, а број звјездица не означава степен квалитета, већ само разлику између већег и мањег претјеривања.

ФОУР СЕАСОНС РЕСОРТ је културни рај, мјешавина спокоја јужног Пацифика и снажне полинежанске умјетности - плеса, пјесме, кухиње, тканина, поморства и спорта. Ресорт комбинује највише стандарде услуга са природном неусиљеношћу и љупким гостопримством полинежанске културе, као посљедицу одличне везе са острвском заједницом.

За купохоличаре ту су оригинални умјетнички предмети, тахићански бисери, парфеми и разна уља и друге драгоцјене рукотворине од дрвета и слично.

Историја

Острво Бора Бора први пут насељавају Полинежани у 4. вијеку. Послије откривања острва 1777. године Џејмс Кук је први пут организовао путовање Европљана. Бора Бора 1842. године постаје француски протекторат.

Током Другог свјетског рата, послије јапанског напада на Перл Хабур 7. децембра 1941, Бора Бора постаје јужнопацифичка америчка војна база. То је означило прво војно присуство у историји острва.

 

УСЛУГЕ                                                                 ЦИЈЕНЕ

 

Десетодневни аранжман                             од 5.000 КМ

 

Авионска карта                                                од 2.000 КМ

 

Ноћење у хотелу са четири звјездице         од 380 КМ

 

Вечера

(за двије особе)                                                  од 150 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана