Блед - алпски бисер

Данијела Стоканић
Блед - алпски бисер

Блед, нестварно лијеп зими, са често залеђеним језером, природним љепотама, историјским знаменитостима и удобним хотелима представља једну од најзначајнијих словеначких туристичких атракција.

Смјештен надомак аустријске границе у подножју Јулијских Алпа, сматра се алпским бисером. Ту се смарагдна шума огледа у модрој површини воде, изнад које се надвијају бијели планински врхови оивичени небеским плаветнилом. Чудесна, раскошна, питома, али истовремено и узбудљива сценографија одише романтиком.

Чувени словеначки пјесник Франце Прешерен, Блед и његову околину описао је у једној реченици - "Не постоји у Крањској љепши крај, ко с околином овај, што личи на рај".

Међу највећим атракцијама на Бледу свакако је језеро које има и љековита својства. На средини језера налази се острвце и црква посвећена Богородици. Мјештани вјерују да ће срећа пратити брачни пар ако младожења уочи вјенчања изнесе невјесту преко 99 степеница које воде до цркве.

Током љета површина воде у Бледском језеру достигне 24 степена Целзијуса, па је идеално за купање. Током зиме језеро замрзне, па се на њему организује клизање.

Такође врло популаран је и Бледски дворац, који се налази на стрмој стијени, односно 130 метара изнад Бледског језера. Прича о дворцу почиње још у десетом вијеку, а данас је незаобилазна атракција, јер се с њега пружа прелијеп поглед на језеро и околину.

Са дворца се види чувена "Вила Блед". Наиме, на мјесту гдје се данас налази хотел "Вила Блед", краљ Александар Карађорђевић је 1922. купио дворац који је претходно градио аустријски војвода Ернест Виндишграц. Краљ је дворац преименовао у Сувобор, а Блед прогласио својом љетном резиденцијом.

Блед је, између осталог ваздушна бања с термалном водом, чији су извори на сјеверозападном дијелу језера. Свјеж ваздух и раскошна природа права су благодет за пјешаке, зато је планинарење једна од најраспрострањенијих активности.

Уз мањи напор може се долином Саве Бохињке лако стићи до тридесетак километара удаљеног Бохињског језера, потом вратити преко идеалних терена на висоравни Покљука. Али ту су и стазе пут Мојстране, Јесеница или Радовљице.

Још од времена Карађорђевића овдје постоје терени за голф, ту су потом тениски терени, а на језеру се, наравно, може веслати, пливати или пецати риба.

Историја

По пропасти словенских држава у десетом вијеку Блед улази у државу Карла Великог. Први пут се спомиње 1004. године, када га Хенрик Други Свети додјељује као феуд бриксенском бискупу Албуину. Бискупи продају Блед 1858. власнику јасеничке жељезаре. Затим 1937. године Блед долази у државне руке. За вријеме Другог свјетског рата на Бледу се налази сједиште војне и цивилне управе Трећег рајха. Оно што је данас познато као Блед, настало је када су села Град, Млино, Речица, Загорице и Желече, због економије и туризма, утопила у градић. Званично Блед добија статус града 1960.

Услуге                                     Цијене

Пиће                                         5 КМ

Ручак                                       20 КМ

Смјештај                                  50 КМ

Такси                                       3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана