Благо древне Србије

Јасмина Перишић
Благо древне Србије

Богата историја и скривени свијет древних цивилизација и данас су можда најјачи адути у туризму.

 Налазиштима старих цивилизација, средњовјековних градова и манастира свједоче да је Србија скривена ризница историјског блага. Ево и неких знаменитости Србије које би требало посјетити.

Лепенски вир

Најстарије европско урбано насеље из доба неолита смјештено је на десној обали Дунава, у Ђердапској клисури. У вријеме изградње хидроелектране (1965-1970) откривено је рибарско и ловачко насеље. Током ископавања пронађено је седам насеља и 136 објеката, стамбених и сакралних, за које се испоставило да су изграђени у периоду од 6500. до 5500. године прије наше ере.

Село Сирогојно

Старо село је заправо музеј на отвореном, дрвене и камене грађевине свједоче о прошлим временима и биле су типичне у овом крају Србије, околини Златибора. Зграде су аутентичне и намјештене као у старо доба и посјетиоци имају осјећај да су у старој цивилизацији.

Трајанов мост и Трајанова табла

Римски император Трајан почетком другог вијека наредио је да се изгради пут кроз Ђердапску клисуру и мост до тада невиђених размјера са намјером да пређе ријеку Дунав и покори Дачане. Приликом преузимања власти Трајан је рекао: "Бићу поштован када Дакију учиним римском провинцијом и када Дунав и Еуфрат пређем преко моста". Свечано је отворен 105. године. Први мост икада подигнут на доњем Дунаву, који је на том мјесту, у близини Кладова, био дуг 1.097,5 м и широк око 800, цијели миленијум важио је за најдужи мост икада саграђен. Завршен је за само двије године.

Виминацијум

Највећи амфитеатар на Балкану, који би фасцинирао и становнике старог Рима. Војни логор и град настао је у првом и трајао до почетка седмог вијека. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а разорили су га Атилини Хуни 441. године. Обновљен је као војно утврђење 535. године за вријеме Јустинијана Првог. Амфитеатар је имао чак 12.000 мјеста.

Манастири

Љепота, вриједност и значај српских манастира је изузетна. Посебно се издваја фреска Бијелог анђела у манастиру Милешева. Када је из Европе послат први сателитски сигнал у васиону 1962. године у "пакету достигнућа Земљана" биле су слике човјековог освајања Мјесеца, Кинеског зида и фреска Бијелог анђела. Вјеровало се да ће се у васиону послати порука мира, љубави и разумијевања.

Услуге                                                    Цијене у КМ

Хотел                                                      60-120

Храна за дан                                             20

Улаз у музеје                                           5-8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана