Бизарна правила авио компанија

BBC
Бизарна правила авио компанија

Запослени у авио компанијама добијају посебна упутства о томе како треба да се понашају у случају смртног случаја током љета. У многим случајевима, преминули путник се пребацује на празно сједиште, а особље је тренирано да помери тијело што даље од погледа других особа.

Статистички гледано, нормално је да ће ако сваки дан лети око осам милијона људи, међу њима повремено неко и умрети. Посљедња ствар на коју бисте помислили ако управо крећете на годишњи одмор, јесте да би особа до вас могла да умре, али стварност је таква каква је.

У тако осјетљивим ситуацијама, особље авиона треба да поступи на одређени начин како не би узнемирили остале путнике, посебно дјецу.

Путници који су се нашли у наведеним ситуацијама тврде да се преминула особа пребацивала у празан ред или у пословну класу, док су неки авио превозници имали и посебне дијелове за смјештање тијела.

"Singapore Airlines " први је, на својим бившим линијама за САД, унио новину у облику посебних ормарића који су били довољно велики да се у један може смјестити просјечно велика особа. Иако то звучи екстремно, стјуардесе су биле трениране како што брже преминулог путника помјериле из видокруга других људи.

Ако у авиону нема довољно мјеста, посади је речено да завежу са сигурносним појасом преминулог и да га чврсто, до врата, умотају у ћебе.

Ако до смрти дође брзо након полетања, могуће је да се авион окрене и врати, а неколико се пута догодило да је због смртног случаја дошло и до непланираних успутних слетања.

У новом документарном филму BBC-ја откривено је како се посада "British Airwaysа" подучава за овакве ситуације. Речено им је да не смију нипошто да преминулу особу смјесте у тоалет, јер би особа могла да склизнуе и завршити испод пода.

"Очекује се да се посада према мртвима односи с једнаким поштовањем као и према живима, што значи да их премјести у удаљенији, приватнији дио, и да посвете пажњу породици преминулог преминулог", изјавио је представник "British Airwaysа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана