Без здравственог осигурања не крећу на пут

Анита Јанковић Речевић
Без здравственог осигурања не крећу на пут

БАЊАЛУКА - Да су становници Српске жељни путовања након присилне паузе изазване пандемијом вируса корона, свједочи повећана продаја полиса путничког здравственог осигурања као и раст броја захтјева за добијање ино-образаца, а све са циљем како се одмор из снова не би претворио у ноћну мору.

Путовања, нарочито љетовање обично планирамо дуго, маштајући о хедонистичким одмору, егзотичним дестинацијама и спокоју који неријетко знају потпуно упропастити непредвиђене ситуације попут угриза животиња, пада, саобраћајне несреће или пак изненадне болести. Како би посљедице таквих догађаја биле сведене на минимум, неопходна је полиса путног осигурања у коферу или такозвани ино-образац који издаје Фонд здравственог осигурања РС. Оба документа грађанима обезбјеђују хитну медицинску помоћ у иностранству, а будући да неријетко спасавају животе свијест о потреби полисе и образаца из године у годину све је већа.   

Менаџер продаје у “Дунав осигурању” Милица Благојевић каже да је продаја полиса ове године знатно порасла у односу на претходне двије.

- Због пандемије путовања су у доброј мјери била стопирана, тако да смо имали велики пад продаје посљедње двије године. Ситуација је сада другачија, полисе се добро продају на нивоу година прије короне - рекла је Благојевићева. Додала је да су цијене путног здравственог осигурања, без обзира на талас поскупљења, на нивоу прошлогодишњих.

- Цијена полисе за грађане који путују на подручје Европе до 18 година старости износе по дану 0,80 КМ, за оне од 18 до 65 година 1,60 КМ, а за старије од 65 до 80 година 3,20 КМ - навела је Благојевићева.

Слична искуства биљеже и у “Триглав осигурању”.

- Што се тиче путног осигурања ове године, интересовање је знатно повећано. Цијене нисмо мијењали и основни пакет за четворочлану породицу која путује на подручје Европе кошта 25 КМ. Тај износ се увећава за 50 одсто уколико желе да покрију и ризик обољевања од “ковида” - навели су у “Триглаву”.

Додају да готово нико не тражи полисе за Украјину и Русију.

- Посљедњих мјесеци продали смо једну полису за Русију, док за Украјину нисмо ниједну. Осигурање не покрива здравствене тегобе настале као посљедице ратних дејстава - казали су у “Триглав осигурању”.

Грађани који не желе да купе полису, неодложну здравствену заштиту бесплатно могу добити у 18 земаља Европе са којима БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању. У питању су Србија, Црна Гора Хрватска, С. Македонија, Словенија, Мађарска, Турска, Холандија, Аустрија, Њемачка, Италија, Белгија и Луксембург. Довољно је само да прије путовања у најближој пословници Фонда подигну ино-образац. На пуну медицинску помоћ грађани могу рачунати и у Великој Британији, Чешкој, Словачкој и Пољској с тим да им не треба ино-образац, довољан је само пасош БиХ.

- Ове године до сада је издато више од 4.000 ино-образаца, лани 37.965, а 2020. свега 11.669 - истакли су у Фонду. Подсјећају да право на коришћење здравствене заштите у наведеним земљама имају радници на привременом раду, редовни студенти, запослени у дипломатско-конзуларним представништвима, осигураници који у иностранство путују службено, туристички или из другог приватног разлога.

- За туристе, обим здравствене заштите ограничен је искључиво на хитну медицинску помоћ и то у оним установама које су у систему здравственог осигурања земље у којој бораве. Ино-образац не покрива трошкове циљаног, планираног одласка у иностранство ради лијечења - појаснили су у Фонду и додали да се ино-образац за боравак у иностранству из приватних разлога може издати за укупно 60 дана у току једне године.

Приморје

У Фонду здравственог осигурања истичу да су највише образаца лани издали за приморје тачније Црну Гору и то око 19.600, док је за Хрватску издато око 8.800 ино-образаца.

- У овој години до сада је издато највише образаца за Њемачку, а затим слиједе Србија и Аустрија. Будући да је пред нама период љетовања за очекивати је да тек предстоји већа заинтересованост за обрасце због путовања на море у Хрватску и Црну Гору - рекли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана