Београд: Популарне морбидне туре Дарк туризам i Пронађите Младића

Вечерње новости
Београд: Популарне морбидне туре Дарк туризам i Пронађите Младића

Београд - Необичне, контроверзне и морбидне туре су адути да се привуку туристи у Србију, а међу њима су и "Пронађите Младића", "Успење и суноврат Слободана Милошевића", као и "дарк /мрачни/ туризам" са собама са погледом на гробље, те викенди са најпознатијим српским вампиром Савом Савановићем.

Српски туризам тренутно зарађује на Новаку Ђоковићу, Емиру Кустурици, Николи Тесли, Јосипу Брозу Титу, Горану Бреговићу и династији Карађорђевић, пошто је данашње госте готово немогуће привући класичним туризмом који подразумијева хотеле, ресторане и музеје.

Србија сада практично нуди све, а многе туре, иако су контроверзне, налазе купца. Међу њима су "Пут Радована Караџића", џипијада по ваљевским планинама у потразу за Ратком Младићем, а велико интересовање изазива и тура "Најпознатија смакнућа београдског подземља", пишу "Вечерње новости".

Директор Удружења хотелијера и ресторатера Србије Георги Генов каже да у српски туризам треба укључити све што доноси новац, а што није противзаконито, те подсјећа да је у Њемачкој хит тура "Трећи рајх", а у Француској путевима Марије Антоанете, која се завршава на гиљотини.

Међу занимљивим облицима туризма налази се и "дарк туризам", који и у Србији тек треба да нађе своје мјесто, а његов зачетник је београдско Ново гробље, на којем припремају туристичке туре.

"Домаћин којем смо регистровали објекат код Новог гробља ми је рекао да ту управо долазе туристи из дијаспоре који желе да спавају близу својих рођака", каже Генов.

"Дарк туризам" је, додаје, добар за туризам, а то свједоче многобројни хотели у којима се умјесто у креветима спава у сандуцима или хотели који су некада били затвори.

Још већи новац зарађује се у грани гдје се припремају туре за групе пословних људи у којима они доживе нешто посебно, а фирме су плаћале да њихови најбољи менаџери играју новозеландски хака плес на Земунском кеју, да купају магарице, бацају камен с рамена, пуше са Титом у "Плавом возу".

Тања Богданов из "Векол ДМЦ" каже да разгледање града Београда са водичем не занима руске бизнисмена, већ да је због њих водич носио ношњу, одвео их у Ташмајдански парк на пикник и из пастирске пртењаче подијелио погачу, сланину и чокањче, док је за њемачке бизнисмене осмишљена тура "Балкански шпијун". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана