Београд - град добре забаве

Јелена Бјелица
Београд - град добре забаве

Главни град Србије са својих око два милиона становника представља метрополу која се сваким даном шири све више.

Поред одличног ноћног живота, пажњу туриста привлаче и културно-историјски споменици, Калемегдански парк, Кнез Михаилова улица...

ИСТОРИЈСКИ ДИЈЕЛОВИ И ЗГРАДЕ Београда су највеће градске туристичке атракције. Оне укључују Скадарлију, Народни музеј, оближње Народно позориште, Земун, Трг Николе Пашића, Милошев конак, Конак кнегиње Љубице, Теразије, Студентски трг, Калемегдан, Кнез Михаилову улицу, Дом Народне скупштине, Храм Светог Саве и Стари двор.

Поред овога, постоје многи паркови, споменици, музеји, кафићи, ресторани и продавнице и то са обје стране ријеке Саве.

Трг Републике, Кнез Михаилова улица и Косанчићев венац
су "строги" центар и широка пјешачка зона. За већину туриста то је прва дестинација коју обилазе по распакивању кофера. Трг важи за омиљено мјесто за састајање, па странци док испијају пиће у неком од бројних кафића, осим у архитектури, уживају посматрајући Београђане који се ту окупљају.

Београд има два дворска комплекса - градски, који чине Стари и Нови двор, и дедињски, који укључује Краљевски и Бели двор.

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА представља градско утврђење око којег се развио данашњи Београд. Данас је својеврсни музеј прошлости престонице и са Калемегданским пољем чини културно-историјску цјелину. Калемегдан важи за најпознатији београдски парк који је оаза за опуштање.

Комплекс Скадарлије обухвата Скадарску улицу од Булевара деспота Стефана до Душанове, затим Зетску, Симину, Господар Јевремову и улицу Страхињића бана од угла Француске до Скадарске. Овај дио града раније је био познат као састајалиште умјетника, новинара, угледних личности и боема склоних кафанском животу.

Храм Светог Саве смјештен је у једном од најљепших дијелова престонице. Важи за ремек-дјело црквене архитектуре. Са раскошно уређеним парком и Народном библиотеком Србије у непосредној близини чини амбијенталну цјелину на којој би Београду позавидјеле и многе богатије метрополе.

БЕОГРАД НЕМА МОРЕ, али зато има Аду Циганлију. На ријеци Сави, свега четири километра од центра града, смјештено је ово полуострво. Обрасла густом листопадном шумом, прошарана пропланцима и ливадама, Ада је веома брзо заузела позицију највећег, најљепшег и најпосјећенијег купалишта и одмаралишта Београђана.

Историја

Прва насеља на територији Београда датирају из праисторијске Винче, 4.800 година прије нове ере. Сам Београд основали су Келти у 3. вијеку прије нове ере, прије него што је постао римско насеље Сингидунум. Главни град Србије је од 1403. године. Деспот Стефан Лазаревић премјестио је престоницу у Београд, саградивши импозантну тврђаву, која је срушена у аустријско-турском рату.

УСЛУГЕ                                              ЦИЈЕНЕ

Преноћиште                                     од 40 КМ

Градски превоз                               од  1 КМ

Кафа                                                   од 2 КМ

Сок                                                     од 2 КМ

Брза храна                                        од 4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана