Белек - оаза луксуза

Јелена Бјелица
Белек - оаза луксуза

Са 300 сунчаних дана у години, кристално бистром топлом водом и изузетно чистим плажама, са више од 50 ексклузивних хотелских комплекса са пет звјездица градић Белек се тек захуктава у борби за титулу најбољег љетовалишта у Турској.

Белек је један од најпознатијих туристичких центара на Медитерану, а нарочито је познат по луксузним хотелима. Осим луксузних хотела, одликују га и природне љепоте, а на том подручју постоји око 30 ендемских врста биљака и много врста птица, а једна ријетка врста сове постала је и симбол Белека.

ВЕЋИНА ХОТЕЛА ИМА приватне плаже, тако да неки посјетиоци ниједном не кроче ван комплекса. Град обилује раскошном медитеранском вегетацијом и прелијепим плажама. Добра позиција Белека, који се налази у близини бројних историјских локалитета (Аспендос, Перге, Сиде), омогућава љубитељима античке културе богат садржај.

Прича о Белеку, међутим, није прича о историји, култури или традицији. То је прича о префињеним оазама луксуза и екстраваганције - хотелима који су међу најбољима у свијету, а свакако најбољи у Турској.

БЕЛЕК ПРЕДСТАВЉА КОМБИНАЦИЈУ древног и савременог, а спој историјских мјеста, прелијепе плаже, голф терени, здрава клима, природне љепоте мора и планине, луксузни хотели, ресторани и кафићи привлаче подједнако и младе и старе.

Главна атракција у Белеку су голф терени. На њима се могу окушати и професионалци и почетници у овом спорту. Белек је највећи и најважнији голф центар у Турској, па није никакво чудо што овдје долазе заљубљеници у голф из свих крајева свијета.

ПОСТОЈИ НЕКОЛИКО АТРАКЦИЈА у Белеку и његовој околини које обавезно треба видјети ако вас пут доведе у Белек. Једна од њих су Курсунлу водопади. Смјештени су у прелијепој боровој шуми и дом су за више од стотину птица.

Скривена пећина, која се налази на задњој страни водопада, популарно је и савршено мјесто међу излетницима, али и шетачима. Овај водопад једна је од притока ријеке Аксу, а одликује га изузетна љепота.

У БЛИЗИНИ БЕЛЕКА налази се велики амфитеатар Аспендос, који и данас може да прими више од 7.000 гледалаца.

Термесос, који се налази у близини је најочуванији древни град и једно од најспектакуларнијих историјских мјеста Турске. Смјештен је на висини од 1.000 метара изнад нивоа мора, а у потпуности је напуштен између петог и седмог вијека, вјероватно због земљотреса и удаљености.

Историја

Иако је Белек данас ново, модерно туристичко насеље смјештено тридесетак километара од Анталије, његова историја сеже у четврти вијек прије нове ере.

Тадашњој области Белек име су дали њени становници који су дошли са грчког острва Крита. Белек је у почетку насељавало само седамдесетак породица, а касније је насељен углавном људима са Кипра и из Бугарске.

УСЛУГЕ                                                   ЦИЈЕНЕ:

Десетодневни боравак (all inclusive)          од 1.200 КМ

Кафа од 2 КМ                                            Сок од 4 КМ

Кебабод                                                     8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана