Бечки валцер у поноћ

Данијела Стоканић
Бечки валцер у поноћ

Најпознатије звоно у Аустрији “Пумерин” у катедрали Светог Стефана у центру Беча означиће почетак нове, 2014. године.

 У граду, који је смјештен таман на пола пута да буде довољно запад, довољно сјевер, да буде угодно организован, довољно близу да нам буде доступан, баш ту негдје на пола пута између наших жеља за луксузом и наших могућности, очекује се 800.000 људи из читавог свијета.

Већ традиционално је врхунац новогодишњег славља у Бечу “Новогодишња стаза” у Старом граду. Стаза се простире од трга испред градске вијећнице кроз уске уличице градског језгра.

Дуж новогодишње стазе 70 гастрономских предузећа служиће кувано вино и кулинарске специјалитете. Гости ће моћи да уживају и у забавном програму, валцерима, оперетама, биће рока и попа, као и традиционалне аустријске народне музике.

Бечлије радо почињу нову годину у трочетвртинском такту. То је страст у којој Бечлије уживају и током сезоне балова, на примјер на Гранд балу у палати Хофбург или на Новогодишњој гала вечери у палати Ферстел, као и у бечкој градској кући.

Луксузни воз “Majestic Imperator” или “палата на шинама”, како га зову, има такође организовану ексклузивну вожњу за дочек Нове године. У Бечкој државној опери већ традиционално се приказује опера “Слијепи миш” Јохана Штрауса.

За све оне који воле да гледају ватромет, препоручује се простор испред Великог точка, код Главне библиотеке или Дунавски торањ. Такође су у понуди и бројни ноћни излети бродом или катамараном на Дунаву.

Изрека каже: “Ко се није возио Великим точком, тај није био у Бечу”.

Романтични вагони бечког Великог точка биће отворени за посјетиоце и у новогодишњој ноћи, све до два часа, а 1. јануара читав забавни парк биће отворен за посјетиоце.

Љубитељи изложби и музеја 31. децембра до 16 часова моћи ће да посјете жељене изложбе.

Оно што је такође обавезно међу Бечлијама је чувени “Доручак против мамурлука”, на тргу испред градске вијећнице, гдје се на великом платну може пратити чувени Новогодишњи концерт Бечке филхармоније.

Лет 2.000 метара изнад Беча

Уколико Нову годину желите да дочекате луксузно и несвакидашње, онда препорука гласи: “Улетите у Нову годину на 2.000 метара изнад Беча”. Необична понуда обухвата вожњу луксузним “кадилаком” до бечког аеродрома Швехат, гдје се гости укрцавају у приватни авион, који их у новогодишњој ноћи вози изнад кровова Беча, а моћи ће да виде и катедралу Св. Стефана, Велики точак и ватромет.

Лет траје 150 минута и кошта 800 евра по особи, укључујући пропратно послужење и шампањац.

Услуге                                                        Цијене

Смјештај у хотелу од                                80 КМ

Смјештај у хостелу                                   40 КМ

Новогодишња вечера                               80 КМ

Кафа                                                                    4 КМ

Сок                                                            5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана