Банкрот рускух агенција, туристи на цедилу

Танјуг
Банкрот рускух агенција, туристи на цедилу

Москва - У Русији је за три седмице банкротирало пет туристичких агенција, а у посљедњем случају банкрота у иностранству је остало блокирано 27.000 туриста.

Предузеће Лавиринт је у суботу саопштило да обуставља све активности, у тренутку када је 27.000 туриста било на путовањима, без повратне авионске карте.

У међувремену, у Русију се јутрос вратило 5.500 туриста агенције Лавиринт, а у одмаралиштима је остало још 17.500 туриста, изјавила је секретар за штампу Ростуризма, Ирина Шћегољкова.

Дио њих је враћен преко Туропомоћи, а остали захваљујући другим агенцијама и авио-превозницима.

Лавиринт је пети руски тур оператор који је банкротирао у посљедње три недјеље, што је делимично посљедица санкција уведених Русији због украјинске кризе. "Страхујемо да је ће то изазвати 'домино-ефекат' ", рекла је Шћегољкова.

Проблеми руских туристичких оператера, довешће до тога да у најскорије вријеме буду испражњени фондови удружења Туропомоћ, које прискаче у помоћ туристима у ванредним околностима. Туропомоћ је удружење туроператера специјализованих за организовање путовања у иностранство, које је формирано да пружи "хитну помоћ" туристима у ванредним ситуацијама.

Према ријечима Шћегољкове, чак и ако средства Туропомоћи буду довољна за превоз свих туриста Лавиринта, фонд ће остати потпуно празан. У случају банкрота још једне туристичке агенције биће тешко да се нешто предузме.

Ова година је генерално за туристичку грану Русије тежа него кризна 2009, рекла је прес секретар Руског савеза туристичке индустрије, Ирина Тјурина. То је прије свега повезано с политичком ситуацијом која се искомпликовала од почетка године. Поред тога, ситуација је погоршна скоком девизног курса који је утицао на активности потрошача.

Значајну улогу имале су и претње санкцијама, које су многи Руси лично схватили и мислили да им Европа неће издавати визе, иако то не одговара стварности, додала је Тјурина.

Поред тога, према њеним ријечима, "данак" је узео и страх од могуће русофобије, па људи неће да иду у иностранство, плашећи се да ће се према њима тамо лоше понашати. Прес секретар је подсјетила и на препоруке особља разних установа градјанима да не иду на одмор у иностранство.

С друге стране, појавила се жестока конкуренција на туристичком тржишту земље, рекла је она. Понуда знатно премашује тражњу. Због тога Лабиринт није могао да реализује капацитете које је резервисао, објаснила је.

У Руском савезу туристичке индустрије указују да су заједнички фактори утицали на све банкроте туроператера у посљедњих неколико недјеља.

"Наравно, свако има неку своју историју и одговарајуће разлоге. Ако би се то догађало само из тржишних разлога, онда би пропале све компаније из тог сектора којих је у Русији око 2.000. Али то се није догодило", зтакључила је Тјурина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана