Бања Врућица, највећи здравствено-туристички центар у Републици Српској: Бисер природе који су чували и Римљани

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

У срцу природе, обгрљен благим брежуљцима, обронцима планине Борја и спојен са пространом равницом долине ријеке Усора, на 230 метара изнад мора, смјестио се велељепни комплекс од којег застаје дах. То је “Бања Врућица” - највећи здравствено - туристички центар у Републици Српској, непресушни извор термоминералних вода, чистог ваздуха, мира, тишине и здравља.

Најстарији докази о историјату “Бање Врућице” надомак Теслића датирају још из римског периода. Код ископа су пронађени римски новчићи гдје су даривали лијек за здравље. Поуздани подаци о могућностима коришћења љековите термоминералне воде су из периода аустроугарске владавине у БиХ. Тада почињу прва научна истраживања квалитета минералних и термоминералних вода БиХ, а народ је знао, преносило се и “с кољена на кољено”, да је вода здрава, да отклања болове, подмлађује, те су је користили у домаћинству за пиће и припрему хљеба, а потом и за лијечење. Љековитост минералне воде бање Врућице користили су поред Римљана и Турци, који су њен значај подигли до самог култа, а данас је то најопремљенији центар за превенцију, лијечење, рехабилитацију, туризам, угоститељство, конгресе, семинаре и рекреацију. Овај здравствено-туристички комплекс највећи је бањски центар у Српској и стаје раме уз раме са многим регионалним и европским центрима овог типа.

У предивном природном окружењу шуме и зеленила, са изворима термоминералних вода јединствених карактеристика поносно носи титулу најпознатије туристичке дестинације унутар граница Републике Српске и БиХ, а пут до тога поплочан је дугогодишњом традицијом, природним факторима, савременом опремом и стручним кадром.

Од седам од 107

Термоминерална вода, као најважнији природни ресурс, географски положај те уређени комплекс и изграђени капацитети допринијели су да данас “Бања Врућица” пружа широк спектар здравствених и туристичких услуга.

Здравствени програми, конгресни капацитети, спортско-рекреативни садржаји, велнес и други пружају безброј могућности за одмор, здравље, уживање у предивном природном окружењу. Стални раст нивоа и квалитета услуга у корак са свијетом, мото је на коме почива понуда услуга. Топла људска ријеч и осмијех, специфични за људе овог поднебља, незаобилазни су, што гости “Бање Врућице” умију препознати, па и они који дођу први пут, постану вјерни посјетиоци овог прелијепог и несвакидашњег амбијента.

Здравствено - туристички комплекс “Бања Врућица” чине четири хотела са око 1.000 лежајева. То су “Кардиал”, “Посавина”, “Херцеговина” и “Србија”, са модерним собама високог нивоа, а ускоро би требало да им се придружи још један чија је градња започета. Ријеч је о крупном пројекту који треба да заузме 4.000 квадрата.

Из “Бање Врућице” поручују да су добрим пословањем, визијом и улагањима успјели да прошире понуду чиме су разбили и стереотипе да су мјеста попут овог искључиво за старије особе које у улози госта долазе како би ријешили или ублажили одређене здравствене тегобе.

У комплексу дочекао нас је извршни директор за операције и маркетинг Александар Радошевић који је нагласио да је њихов стални циљ унапређење понуде како би привукли што више туриста, како домаћих тако и страних, и увјерили их на лицу мјеста због чега су топ дестинација у Српској.

- Уз здравствени програм, који јесте окосница “Бање Врућице” и има традицију дужу од вијека, у протеклих десетак, 15 година смо развили бројне пратеће садржаје, као што су конгресни, спортско-рекреативни и велнес програм - истакао је Радошевић. Бања је, када је ријеч о здравственом програму, позната далеко изван граница Српске по рехабилитацији кардиоваскуларних болесника.

- Једини смо у Републици Српској, а једни од ријетких у региону који се баве том врстом рехабилитације, захваљујући специфичним карактеристикама термоминералне воде на којој је бања настала и развила се. Њена температура је 38 степени на извору, а од 32 до 34 у кадама. Има природни угљен-диоксид који шири крвне судове. Осим дјелотворности код кардиоваскуларних болесника, у понуди је и рехабилитација. Осим рехабилитације, на овој адреси имају и широк спектар других медицинских услуга као што су, између осталог, дијагностичке услуге, лабораторија, апарат за мјерење густине костију, стоматолошку амбуланту и апотеку - рекао је Радошевић.

Нагласио је да су Римљани, иначе, били познати по коришћењу термоминералних вода.

- Наша вода је таквих карактеристика да има само излив, и у давна времена на овом подручју се само изливала тако да су већ Римљани почели то да користе. У музеју у Сарајеву се налазе римски новчићи који су пронађени на мјестима старих извора “Бање Врућице”. Модерна историја креће 1919. године када је шумарски инжињер Симо Крстић дошао из Београда, откупио земљу од локалног бега и почео да уређује изворе. Прво је направио уређен извор, а затим прво затворено купатило. Прве хотеле гради већ двадесетих година прошлог вијека - казао је Радошевић.

Подземни ходници

Сви објекти „Бање Врућице” повезани су подземним ходницима који се грију са терапијским центром, који се простире на 4.000 квадрата, тако да и током хладних и кишовитих дана гости који су на здравственом програму могу да ходају од објекта до објекта, без потребе да излазе напоље.

- Сам терапијски центар је комфоран и пружа сву удобност у терапијама - истакао је Радошевић.

Велнес програм резервисан је за хотел “Кардиал”, гдје је и највећи центар тог типа у Републици Српској који се простире на више од 2.000 квадрата, са унутрашњим базеном и вањским који се користи у љетним мјесецима.

- Нудимо свијет сауна, масажа, фитнеса те бјути центар, а спортско-рекреативни програм нуди два фудбалска стадиона, са вјештачком и природном травом, тениски терен и отворене терене за мале спортове. Хотел “Кардиал” је један од највећих конгресних центара. Имамо шест конгресних салона, од 15 мјеста, до четири сале са 400 мјеста. Наши клијенти су све веће компаније у Српској и БиХ, затим невладине организације, међународне институције, стране амбасаде и многи други – нагласио је Радошевић.

“Бања Врућица” је од почетка снажно подржала пројекат туристичких ваучера у РС те су лидери по броју реализованих.

- Код нас је искоришћено око 40 одсто свих ваучера. Направили смо посебну понуду коју смо прилагодили том републичком пројекту - рекао је Радошевић, додавши да су све информације о понудама доступне на њиховој званичној интернет страници.

Кулинарска понуда је, с друге стране, прича за себе. У споју традиционалних јела и интернационалне кухиње уживају непца. За свакога, како кажу, има по нешто. За све који имају здравствене проблеме ту су и посебни режими исхране, односно дијеталне меније прилагођене њима.

Пуњење батерија

Осим што током боравка, гостима пружају врхунско уживање унутар објеката који су у саставу највећег републичког здравствено-туристичког комплекса, на дневном реду је уживање у чарима природе која га окружује. Једна од препорука руководства је уживајте у, како кажу, најприроднијем начину уклањања стреса – дугим шетњама или вожњом бициклом.

Од свјежег ваздуха циркулација ће прорадити, а тијело наћи снаге за нови дан у терапеутском дејству природе. Добробит овакве рекреације поред добре забаве јесте и убрзавање метаболизма, које условљава смањење тјелесне тежине и обликовање тијела.

У комплексу “Бања Врућица” свим гостима и посјетиоцима на располагању је седам километара уређених стаза за шетање и бициклизам, али и посјете локалитетима који су им у близини попут водопада и Вучје планине.

Опоравак од “ковида 19”

У комплексу “Бања Врућица” је активан и програм рехабилитације пацијената који су због заразе вирусом корона били хоспитализовани.

- Сви осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске, који су лијечени у болницама од “ковида 19” имају могућност да дођу на рехабилитацију у трајању до 28 дана код нас по поједностављеној процедури. То је својеврсни гест и републичког Фонда и Владе да пацијентима који су најтеже пришли омогући овај вид додатне рехабилитације како би се што прије, те брже и лакше опоравили и вратили у своје животне токове – додао је Александар Радошевић.

“Бистрица” појачала редове

У власништву “Бање Врућице” од новембра прошле године је и хотел “Бистрица” који се налази на Јахорини. Хотел су, како је посјетио Александар Радошевић, преузели у току зимске сезоне тако да није било времена за реновирање.

- Краткорочни план је да се хотел реновира. Да ли ће то бити у току ове или наредне године, још није дефинитивно одлучено. Углавном, дефинитивни план, са друге стране, јесте да све што смо научили у пословању “Бање Врућице” примијенимо и у том хотелу на Јахорини. Вјерујем да су гости који су долазили ове зиме у “Бистрицу”, могли да буду задовољни услугом и односу према госту. Ми радимо домаћински – закључио је Радошевић.

Чубрин гај

“Бања Врућица” се простире на 75 хектара површине. Њен саставни дио је и шума која носи назив Чубрин гај, по чувеном доктору Бранку Чубриловићу који је дошао педесетих година и 1959. године оформио центар за лијечење кардиоваскуларних болести.

- И кроз ту шуму имају уређени извори, а на неких пет шест километара од бање налази се средњовјековни стећак војводе Момчила - рекао је Александар Радошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана