Бали - тропски рај

Јелена Бјелица
Бали - тропски рај

У далекој Индонезији, на самом ободу Индијског океана смјештено је малено тропско острво Бали. Ово је острво које задивљује својом љепотом како природе, тако и људских творевина саграђених у минулим вијековима.

То је острво које је потпуно одољело модернизацији и глобализацији и на коме се још живи по правилима која се деценијама нису мијењала. Легенда каже да су острво Бали створили сами богови, јер су природа и атмосфера на острву достојне богова.

БАЛИ ПРЕДСТАВЉА ПРАВИ бисер туристичке понуде тог дијела свијета. То је једно од најљепших острва на земаљској кугли, које је постало синоним за егзотику, прави тропски рај са сребрним пјешчаним плажама, кристално чистом водом, коралним лагунама, величанственим храмовима, палмама, џунглама. Најљепша туристичка мјеста налазе се на југу острва на плажама Санур, Нуса Дуа, Кута и Легијан.

Обиље забаве, спортова на води, одличан шопинг, изврсна храна, узбудљив ноћни живот само су неке од његових одлика.

Хотели на Балију као да се такмиче који ће од њих бити љепши и луксузнији. Заједничко им је да су огромни, на самој плажи, прелијепо сређени и да сваки од њих има базен.

БАЛИ СА ПРАВОМ ЗАСЛУЖУЈЕ надимак Острво хиљаду богова. Јужне плаже Нуса Дуа и Кута прекривене су златним пијеском и азурним морем, док је сјеверна обала прекривена црним, вулканским пијеском и идеална је за пливање или роњење.

Унутрашњост острва, често игнорисана од стране посјетилаца, такође има своје чари. Ту се налазе каскадна поља пиринча, која се протежу низ падине, из којих израњају добро очувани хиндуистички храмови из 15. вијека.

Бали је осим религије успио да сачува традицију кроз музику и плес. Становници Балија, којих има 3,5 милиона, нарочито су поносни на то што су успјели да сачувају вјерску традицију, која је видљива у свакодневном животу и архитектури.

ГЛАВНИ ГРАД ЈЕ ДЕНСАПАР, у коме су смјештени сви органи власти, као и већина универзитета, док је културни центар острва градић Убуд.

Атракција Балија су његови храмови, испред којих се често изводе интересантни перформанси. Сваки храм, којих има веома много, организује најмање два фестивала у току године. Један од главних храмова је Танах Лот, а међу туристима је популаран и храм Таман Ајун.

Историја

Први Европљанин на Балију био је Холанђанин Корнелис де Хатман, који је дошао на Бали 1597. године. Послије жестоких борби са Холанђанима, домаћи кнезови су се покорили тек 1849. године. Током Другог свјетског рата Јапанци су заузели Бали. Након што је 1949. Холандија признала индонезијску независност, Бали је престао 1950. да буде дио Холандије и постао је једна од провинција Индонезије.

УСЛУГЕ                                ЦИЈЕНЕ:

преноћиште                              од 80 КМ

ручак                                       од 30 КМ

кафа                                          од 3 КМ

пиће                                         од 4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана