Астана - степско чудо

Јелена Бјелица
Астана - степско чудо

Нама далеки Казахстан, држава у којој се спајају Европа и Азија, површином је највећа међу бившим совјетским републикама послије Русије. Њен главни град Астана може да се опише као право чудо усред степе, као удаљени град какав становници наше планете никада нису видјели.

Усред степе уздижу се зграде необичних футуристичких облика, а нова престоница Казахстана обилује егзотичним грађевинама. Изглед грађевина најбоље описују шаљиви локални надимци као што су банана, седам бурића, упаљач…

Овај град 21. вијека подигнут је без икакве стилске везе са зградама које су претходно ту постојале и без икаквог односа према околном терену.

ПОСЕБАН ШАРМ ЦИЈЕЛОМ граду дају зграде у облику свемирских тањира, пирамида, јаја и разних неидентификованих летећих и нелетећих објеката.

Ова метропола пуна је надреалних грађевина попут Плесне фонтане, Пирамиде мира и хармоније, Славолука, фудбалске, бициклистичке, хокејашке и клизачке арене.

С њима су "у друштву" зграде тиркизне боје, фонтане, модерне пословне и стамбене зграде, позлаћене куполе џамија, огромно свемирско здање од стакла и челика.

И све је то настало у свега 14 година.

Посебна атракција је Пирамида мира и хармоније, подупрта  са четири чврста стуба, такозваним "рукама свјетског мира". У њој су смјештани музеј и концертна сала.

ПАНОРАМСКИ ЛИФТ ОМОГУЋАВА онима који то желе да уживају у љепоти зелених тераса, Висећих вртова Астане, као и у игри свјетлости која се излива са куполе на којој је осликано 120 голубова који симболизују чак 120 народа у Казахстану.

Бајтерек је торањ висок 97 метара, подупрт спољним скелетом од бијело обојеног челика. На његовом врху налази се џиновска стаклена кугла са златастим преливом, као и отисак руке предсједника у злату. Мјештани кажу да ће онај ко стави своју руку у тај отисак бити срећан и богат као он. Зато је ред за додир шаке готово бесконачан.

Џамија Нур-Астана највећа је џамија у средњој Азији, која може да прими више од 5.000 вјерника, те 2.000 изван џамије.

УСПОН И ПРОЦВАТ ПОМАЛО нестварне престонице најбоље се може осјетити у трговачким центрима, од којих је најпознатији "Khan Shatyr", шатор који је пројектовао сер Фостер.

Поред центра, на 140.000 квадратних метара налазе се ботаничке баште, вртови, терени за мини-голф, а на његовом посљедњем спрату налази се плажа у затвореном, опремљена базеном са таласима и пијеском који је увезен са Малдива.

Готово сви трговачки и услужни центри, трговине, али и услужне дјелатности у Астани раде свих 24 часа.

Историја

Предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев је у посљедњих 14 година уложио више од милијарду евра и запуштени степски град Акмолу претворио у главни град државе, нову метрополу новог вијека, Астану. Назарбајев је одредио да ће за планирање будућег града бити задужен јапански архитекта Кихо Курокања, а изградња појединачних зграда била је у рукама великих имена, међу којима су Лорд Фостер и Манфреди Николети.

Надреалистични равничарски град, за који многи кажу да личи на играчку, за свега пар година постао је један од привредних мегалополиса.

Астана је постала главни град Казахстана 1997. године, наслиједивши Алмати или Алма Ату.

УСЛУГЕ                                           ЦИЈЕНЕ

авионска карта (повратна)     око 1.700 КМ

хотел 4 звјездице                       од 112 КМ

ручак                                                од 10 КМ

пиће                                                  од 1 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана