Аспен - скијалиште богатих

Јасмина Перишић
Аспен - скијалиште богатих

Уколико желите да скијате у друштву богатих и славних као што су породица Хилтон, Џек Николсон, Антонио Бандерас, Мараја Кери и многи други, Аспен је право мјесто за вас.

Свјетски џет сет окупља се сваке зиме у градићу Аспену, монденском ски-центру смјештеном на падинама Роки планина у држави Колорадо у Сједињеним Америчким Државама. Овај градић броји тек нешто више од 6.000 становника, а занимљиво је да у Аспену и у околини има двоструко више становниква млађих од осамнаест година него оних који су прешли шездесету.

Градић посједује престижне школе, као и болнице, позориште, па чак и оперу. Аспен је најскупље мјесто у САД, а осим вртоглаво високих цијена смјештаја и хране, папрено коштају и некретнине, па се тако просјечна кућа не може купити за мање од милион и по долара.

Ипак, Аспен није почео као магнет за славне особе, почео је као индустријски центар, богат рудницима сребра. Скијашко брдо је пуно рударских улаза и обрађене земље, али планине у Аспену остале су непромијењене већ 50 година и постале игралиште за добре скијаше.

Тридесетих година прошлог вијека у Аспену је почела изградња великог ски-центра, али је због Другог свјетског рата прекинута. Када је 1946. основана корпорација "Аспен скијање", град је убрзо постао познат по одличним стазама и хотелима. Карактеристичан је по стрмим стазама и представља планинску цјелину од четири одвојене планине. Захваљујући изванредним стазама за скијаше свих нивоа, од почетника до професионалаца, овај ски-центар може да угости апсолутно свакога.

Са 174 скијашке стазе и 30 жичара, ово је највећи скијашки центар Америке и организатор Свјетског првенства у скијању 1999. године. Центар Аспена претворен је у огроман шопинг мол, гдје богати туристи купују накит и гардеробу престижних брендова, као што су "Прада", "Диор", "Гучи", "Фенди" и многи други. И најпознатији ресторани имају овдје своја представништва. Салони љепоте могу се видјети на сваком кораку, па даме не морају да брину за уљепшавање током зимовања.

Најдужа стаза

Најдужа ски-стаза дугачка је пет километара, међутим, она није погодна за почетнике у скијању већ прије свега за оне који имају вишегодишње искуство у практиковању тог спорта. Клима је умјерена, са просјечном температуром од 25 степени љети и нула степени зими.

Услуге                 Цијене

Смјештај              125 - 1.300 КМ

Ски-пас                130 КМ дневно

Оброк                            50 КМ

Пиће                              15 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана