Аруба - Драгуљ Јужне Америке

Сања Амиџић
Аруба - Драгуљ Јужне Америке

Карипско острво Аруба смјештено је 20 километара од Венецуеле. Тај дио Јужне Америке препознатљив је по тропској клими са доста сунца, тиркизноплавим морем те плажама са бијелим пјешчаним динама.

Захваљујући веома пријатној клими и просјечној годишњој температури од 28 степени Целзијуса острво је током цијеле године идеално за туризам. Заљубљеници у сунце могу цијеле године уживати у роњењу и пробијати се кроз читава јата сићушних риба уз феноменалан визуелни утисак.

Острво Аруба дуго је око 30, а широко 10 километара. Минијатурна површина прилично је равна, а највиши врх острва је на 200 метара надморске висине. Национални парк "Арикок" заузима око 20 одсто острва, а најбоље га је разгледати бициклом или пјешице јер ћете тако упознати савршенство природе, осјетити мир и опустити се у благостању и тишини.

Ако сте љубитељ добре хране ту су разна јела из италијанске, француске, аргентинске, јапанске кухиње као и традиционална јела која су специфично зачињена. Из понуде се издваја пилеће месо или морски плодови у комбинацији са холандским сиром, затим козије месо са поврћем те неизоставни комадићи ајкуле. Ручак у овом дијелу Америке може се наћи по цијени од 150 до 300 марака.

Напитак који се највише преферира на овом острву је пиво, холандско или америчко. Острво је препуно ноћних клубова и казина тако да, ако сте љубитељ ноћног живота, Аруба је идеалан избор. Уз богату понуду ресторана, кафића и казина, ту су и луксузни хотели са четири и пет звјездица гдје ноћење за једну особу кошта 350 марака.

Острво Аруба не може се похвалити богатом историјом као ни маркантним грађевинама и музејима, али љубитељи добре забаве и ноћног живота свакако ће задовољити своје критеријуме.

Фестивал

Бон бини фестивал је народни фестивал који се одржава сваког уторка у вечерњим часовима. Бон бини у преводу значи добро дошли. Пиће, посластице, тезге са рукотворинама и у позадини изворна музика и ђускање права су забава за туристе, али и за домаће становништво. 

Зависници од шопинга треба да посјете улицу Caya G.F. Betico Croes, као и шопинг центре "The Seaport Village Mall" и "The Seaport Marketplace".

 

Услуге              Цијена у КМ

Смјештај           350 до 550

Ручак                150 до 300

Кафа                10 до 20

Сувенири          30 до 100

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана