Антравпен - град дијаманата

Јелена Бјелица
Антравпен - град дијаманата

Антверпен је најбогатији град Белгије, град дијаманата, чоколаде, пива, велики шопинг центар и друга лука по величини у Европи. Живахан белгијски град на ријеци Селди, магнет за шопинг фрикове, али и за љубитеље умјетности и историје.

Антверпен је град који његује умјетност, са великим бројем музеја, старих грађевина, споменика, позоришта.

Заштитни знак града представља Onze-Lieve-Vrouwekatedraal, готска катедрала, која својом висином од 123 метра надмашује многа здања у низоземљу. Многи туристи је користе као средство оријентисања, јер се лако може уочити са готово сваког мјеста у граду. У катедрали се налази неколико Рубенсових слика.

Описана као "Чипка од камена", највећа готичка катедрала Бенелукса, постала је симбол града, а обасјана свјетлом рефлектора, ноћу пружа величанствен поглед.

Де Гроте Маркт је најпознатији трг у Антверпену, смјештен у старом дијелу града. Препознатљив је по фонтани са скулптуром Брабоа, градској вијећници, као и по великом броју средњовјековних кућа.

De Meir је најпознатија шопинг улица у Антверпену, са највећим европским модним маркама. Радње су смјештене у неке од зграда које потичу још из 18. и 19. вијека. Овај пјешачки булевар добија престижан карактер управо захваљујући обновљеној архитектури.

Музеј дијаманата смјештен је у самом центру Антверпена. У њему ћете открити све занимљивости у вези са овим драгим каменом. Уз помоћ слика, бимова, свјетлосних и звучних ефеката који испуњавају читав музеј, дочарава се процес обраде грубог дијаманта до настанка префињеног накита.

Хет Стен је најстарије утврђење у Антверпену с почетка 13. вијека, остатак некадашњег моста преко ријеке Селде. Некада је служило као затвор, а данас има улогу музеја. Рубенсова кућа, славног барокних сликара, претворена је у музеј.

"De Antwerpse Zoo" је један од најстаријих зоолошких вртова на свијету са око 5.000 животиња. Налази се у центру града, непосредно поред жељезничке станице, највеће и најљепше у Белгији. Град има прекрасну архитектуру из 16. (такозваног златног доба) и 17. вијека.

То је бучан и ужурбан град који туристима има шта понудити. Антверпен је већ вијековима свјетска престоница дијаманата. Наоружани чувари и трговци дијамантима са актовком ланцем везаном за руку говоре да се налазите у "дијамантској четврти".

Историја

Антверпен су у 16. вијеку од малог провинцијалног града полако трансформисао у све важнији трговачки центар. Прилив новца из колонија, као и добра стратешка позиција и повезаност са морем, учинили су град главним трговачким центром тог доба, у којем се одвијало преко 40 одсто укупне поморске трговине у Европи. Захваљујући новим техникама обраде дијаманата, Антверпен је веома брзо преузео водећу улогу у овој области у цијелом свијету и задржао је до данас. Више од 80 одсто дијаманата пронађених широм планете данас завршава на обради у Антверпену, одакле се даље дистрибуишу свијетом.

 

ЦИЈЕНЕ:

Преноћиште           од  80 КМ

Пица                       од  15 КМ

Сендвич                  од   6 КМ

Кафа                      од    4 КМ

Цијена карте за  јавни превоз           од    3 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана