Анталија, сјајна звијезда Медитерана

Сања Амиџић
Анталија, сјајна звијезда Медитерана

Анталија је један од најпосјећенијих туристичких градова у Турској. Оно што је величанствено у овом мјесту скривено је међу сјајним плажама, луксузним хотелима који нуде све што пожелите, али и историјским знаменитостима које ће задовољити жељу сваког истраживача.

Анталија је смјештена на литици у јужном дијелу полуострва Анадолија, а њено име значи сјајна звијезда Медитеранског мора. Овај град је и престоница истоимене покрајине у којој живи око милион становника.

Град је окружен планинама, шумама, Медитеранским морем и многим древним рушевинама. Са Анталијског аеродрома може се стићи у било који град Турске ривијере.

Анталија је једно од главних културно-историјских центара које посједује бројне хотеле, почев од оних луксузних са пет звјездица као што су “Мадран палас”, “Адам и Ева”, па до оних са двије и три звјездице. Ноћење у овом дијелу Турске може се наћи по цијени од 150 до 450 марака.

Нешто по чему је препознатљива Анталија су свакако златне плаже које су дуге по неколико километара. Клеопатра и Инцекум налазе се на западу града и дуге су око два километра. Плаже Лара и Конијалти су рај за посјетиоце са тиркизно плавим морем са много барова и клубова. Ноћни живот у овом дијелу Анталије је јако жив, посебно у љетном периоду, када дође велики број туриста из свих крајева свијета.

Поред плажа ту су историјска мјеста која такође привлаче велики број посјетилаца. Најпознатије историјско мјесто је Олимпус са археолошким остацима који потичу из другог вијека прије нове ере. Ништа не заостаје ни древни град Аспендос, познат по свом старом позоришту.

Након обиласка историјских знаменитости, ту су природне љепоте Анталије, као што су Манавгат водопад, Караин и Белдиби пећине, кањон Копрулу и друга мјеста примамљива за љубитеље природе.

Уколико желите добро да једете, ту су бројни ресторани, а у менију се налазе многи турски специјалитети, али и храна из других свјетски познатих кухиња. Ручак у Анталији за четири особе кошта од 80 до 150 марака.

Ако пожелите да се овог љета одморите и уживате у благодатима мора, турски град Анталија идеално је мјесто за то.

Шопинг

Анталија има доста шопинг центара са бројним продавницама гдје можете наћи свјетски познате брендове. Туристима су нарочито интересантне продавнице накита, тепиха и коже, којих највише има у Каличи округу, у близини градских зидина. У Анталији се доста тражи текстил, одјећа од памука, традиционалне резбарије од керамике и дрвета, теписи, ћилими, радови од бакра, злата и коже, а популарни су локални желе џемови направљени од воћа и поврћа. Тезге на улицама, базари и маркети своју робу продају и до поноћи.

Историја

Историја Анталије сеже до старогрчких и римских времена, а и дан-данас је задржала нека обиљежја која већ вијековима измамљују уздахе туриста.

Анталију је основао Аталус Други, краљ Пергамума 159. године прије нове ере. Град је доживио процват под владавином Римљана и тај златни период се задржао све до 1390, када је пао под власт Отоманског царства. И данас се могу видјети остаци тог периода, а најзначајнији су свакако остаци градских зидина, међу којима се истиче импозантна Хадријанова капија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана