Амстердам - Град умјетности и гријеха

Јасмина Перишић
Амстердам - Град умјетности и гријеха

Главни град Краљевине Холандије, Амстердам име је добио по ријеци Амстел, на чијим се обалама и налази.

 Испресијецан је са 40 канала и има 40 мостова, због чега га многи зову Венеција на сјеверу. Лако га је истражити пјешице, на бициклу или уз помоћ канал-бродића. Немојте се чудити великом броју бицикала у овом граду, као ни "пијаним" амстердамским кућама. Цијела регија је некада била потопљена. Насипањем земље и исушивањем тла створено је копно, при чему су куће саграђене на стубовима, који временом постепено тону, па се и куће нагињу у разним смјеровима. Локално становништво их зове "пијане куће". Амстердамски Дам сквер је добро мјесто за почетак туре по граду. Овдје можете видјети краљевску палату и главне шопинг улице. Поред се налазе Леидсплејн и Рембрандтплеин четврти, гдје се путници ужурбано гурају и сударају у туристичкој еуфорији. Локалци се такође скупљају ту, око позоришта, биоскопа или ноћних клубова и барова.

Десетак минута шетње од Леидсплејна одвешће вас до Мјузеумплејна, конгломерата амстердамске умјетности. Још једна интересантна област је Јордан четврт. Саграђена је 1612. и постала популарно мјесто за окупљање студената и омладине. Пијп је занимљива област у којој можете истражити културну разноврсност града и испијати локално пиво у многим пабовима на угловима улица. Амстердам је данас један од највећих финансијских центара Европе, али и једна од њених културних престоница. Сваке године биљежи изузетну туристичку посјећеност. Поред Рајкс музеја, музеја Винсента ван Гога и Рембранта као и куће Ане Франк, великом приходу од туризма Амстердам првенствено треба да захвали легализованој проституцији и Улици црвених фењера (Де Вален). Легализовано је и конзумирање лаке дроге, а постоји више стотина тзв. кофи-шопова у којима се могу купити најразличитије врсте канабиса. У Амстердаму се може наћи изузетно богат садржај намијењен ЛГБТ заједници, међу којем је и Амстердамска геј парада - најпосјећенија манифестација која се одржава на територији Холандије.

Становништво

Сам град данас броји око 800.000 становника, а са окружењем има 1,5 милиона људи. Налази се у провинцији Сјеверна Холандија, те заједно са три друга града (Ротердам, Утрехт, Хаг) чини Рандштад - чини једну од највећих конурбација у Европи, чија се популација процјењује на готово седам милиона становника.

 

Услуге                                    Цијене

Хотел                                   од 60 КМ

Ручак за једну особу                        од 30 КМ

Карта за музеј                            око 25 КМ    

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана