Амстердам - град различитости

Данијела Стоканић
Амстердам - град различитости

Амстердам је град карактеристичне холандске архитектуре, канала, бродића и мостова. Добио је име по ријеци Амстел, или можда ипак по истоименом пиву. Лежи на више од 150 канала који су повезани са готово 1. 300 мостова.

Амстердам је у исто вријеме музеј на отвореном, ризница знаменитих грађевина и споменика под отвореним небом, али и модерна ужурбана европска престоница. Главни град Холандије има све одлике метрополе, живост и ритам великог града.

Ужи центар, који је главно одредиште туриста, простире се између канала који се у виду полукругова нижу један за другим све до канала Спигел, који је граница најужег центра града.

Стари град је мјесто гдје је Амстердам основан, у прво вријеме као мали рибарски град на ушћу ријеке Амстел, који се до 17. вијека утврдио као трговачка престоница Европе и када је настала већина зграда које и сада чине његов незаборавни пејзаж.

Само десетак минута од централне станице налази се најпознатији амстердамски трг, Трг Дам. Он је мјесто посебне историјске важности, у шта можете да се увјерите у Амстердамском историјском музеју.

Краљевска палата се налази на Тргу Дам, у самом центру Амстердама. Она је оригинално замишљена као градска вијећница. У 17. вијеку ова зграда је била највећа зграда у Европи која није намијењена за религиозне сврхе.

Нова црква је позната јер слави "блага" из других земаља, културе и религије о којима се много говори током изложби. Лоцирана на главном тргу, одмах поред Краљевског двора, црква је један од најпосјећенијих изложбених простора у Холандији.

У Музеју "Мадам Тисо" туристи увијек могу да се забаве посматрајући Рембранта како слика, у реалној величини.

У Амстердаму ћете несумњиво пронаћи све што тражите. Од романтичних пејзажа, до прослављене Црвене зоне. Од холандског сликарства, до одличног шопинга.

Иако је прати лоша репутација, Црвена зона у Амстердаму је једна од безбједнијих области у граду. У току дана то је туристичка област гдје, иако је фотографисање забрањено, можете да се прошетате и разгледате свјетски познати низ излога са лијепим и мање лијепим дамама у изазовној одјећи.

У Амстердаму ваша дестинација никада није предалеко, посебно ако слиједите ону стару латинску изреку - док сте у Амстердаму, понашајте се као прави Амстердамац, возећи бицикл, наравно.

Историја

Први записи говоре о Амстердаму као о рибарском селу и датирају из 13. вијека. Амстердам се развио око бране на ријеци Амстел крајем 12. вијека. Име Амстердам се први пут појављује у доба Флориса Петог, грофа од Холандије. У току 14. вијека, а посебно у 15. вијеку, Амстердам је доживио нагли развој и већ тада је почело његово златно доба.

Услуге                                                                                    Цијене

Ноћење у хотелу                                                         од 40 КМ

Превоз                                                                               5 КМ

Ручак                                                                               14 КМ

Сок                                                                                   5 КМ

Такси                                                                                3 КМ

Биоскоп                                                                           12 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана