Амбар - балканска кухиња на Капитол Хилу

Глас Америке
Амбар - балканска кухиња на Капитол Хилу

Иван Иричанин из Трстеника и његови партнери из компаније Ричарда Сандовала, који држи преко 30 ресторана у свијету, видјели су прилику у недостатаку балканске кухиње у Вашингтону.

Хиљаде сенатора, конгресмена и стафера у Вашингтону послије напорног радног дана крећу у потрагу за месјтом гдје могу да се опусте, попију пиће и поједу вечеру прије одласка кући. Укуси су им различити, а оно што им је најважније јесте добра атмосфера и да је то нешто што никада раније нису пробали. Амбар, ресторан балканске кухиње, пронашао је рецепт да испуни сва очекивања захтјевних становинка Вашингтона, преноси Глас Америке.

Радним данима око шест послије подне пусте улице на Капитол хилу око зграде Конгреса постају непрепознатљиве. Запослени у Конгресу излазе са посла и убрзо ће се смјестити у једном од бројних ресторана у околини. Али поред толике конкуренције, како привући пажњу?

Иван Иричанин из Трстеника и његови партнери из компаније Ричарда Сандовала, који држи преко 30 ресторана у свијету, видјели су прилику у недостатаку балканске кухиње у Вашингтону, који се у посљедњих неколико година попео на врх америчке листе градова са најбољом понудом хране.

Не баш типично за храну са овог поднебља, порције су мале и не толико масне.

„Ја сам одлучио да кренем са малим тањирима како би они пробали више укуса. Када дођу у ресторан и виде цео јеловник, мало је збуњујуће тако да у овом концепту они ће наручити 4-5 тањира и пробаће 4-5 различитих укуса и ја сам сто посто сигуран да ће наћи нешто што ће да им се свиди", објашњава Иричанин, сувласник "Амбара".

Иричанину је требало доста времена да убједи своје партнере да се упусте у овај експеримент, с обзиром да су они током пропутовања земљама бивше Југославије 2012. остали разочарани неразноврсном понудом на коју су наишли. То се све промијенило када су посјетили „Малу фабрику укуса" у Београду.

Игром случаја последње вече које су проводили у Београду свратили су код нас у ресторан, у Малу фабрику укуса на Врачару и допала им се цела вечера. Ми тада нисмо имали појма ко је на вечери и да они имају неке претензије да отварају ресторан балканске кухиње у Вашингтону",прича Бојан Бочваров, шеф кухиње у ресторану "Амбар".

Бојан је затим дошао из Београда и саставио јеловник, који је мјешавина традиционалне и модерније балканске кухиње.

„Јеловник смо направили под импресијом на јеловник који имамо у ресторану, али смо га адаптирали јер доста ствари је овде немогуће организовати и купити. Опет доста ствари је специфично и нисмо смели толико да се одважимо и да сервирамо пихтије у првом менију јер мислим да је то можда превише национално и не знам колико би се допало публици, тако да смо балансирали".

Пихтије и крвавице су свакако екстремна храна и за већину људи са подручја Балкана, док ћевапе, сарме, подварак и салате разумеју сви.

„Врло сам пристрасан према шопској салати, која је одличан спој свјежег поврћа и сира. Американци са Капитол хила имају истанчан укус за квалитетну храну и то је оно што овдје може да се пронађе", каже један од гостију Чарли Барч.

„Амбар" је већ добио неколико врло добрих критика у дневном листу „Вашингтон пост", а судећи према броју гостију из вечери у вече, и оцијена публике је доста висока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана