Алкатраз: Луксузни јеловник за јубилеј

Klix.ba
Алкатраз: Луксузни јеловник за јубилеј

Како би се обиљежила педесетогодишњица затварања злогласног америчког затвора Алкатраз, објављен је затворски мени. На листи се налазе специјалитети каквих се не би постидио ни неки ексклузивни француски ресторан.

Прије затварања, Алкатраз је био познат по томе што је служио најбољу храну у читавом америчком затворском систему. Свјежи састојци су свакодневно стизали из Сан Франциска како би се припремили гурмански оброци за неке од најопаснијих америчких криминалаца и одржали их срећним, како би се на тај начин избјегле могуће побуне.

Некадашњи затвореници и данас пореде кухињу у Алкатразу са неким од најбољих породичних ресторана. У оквиру путујуће изложбе фотографија "Alcatraz: The Last Day", Лија Винера, фотографа магазина Life, а која је тренутно постављена унутар затвора, један хотел из Сан Франциска свакодневно припрема тематски вечерњи мени по узору на онај у Алкатразу.

Прије 50 година је Алкатраз био најсигурнији затвор у Америци и симбол правде. Након затварања је постао туристичка атракција и сет за холивудске филмове.

Милиони туриста хрле у овај затвор у заливу Сан Франциско како би погледали ћелије у којима су боравили најопаснији амерички криминалци попут Ала Капонеа.

Алкатраз је у почетку био тврђава, а након тога војна дисциплинска касарна, све док га Затворска управа није преузела 1934. године, како би у њега смјестила најопасније криминалце.

Амерички државни адвокат Роберт Кенди 1962. године је потписао одлуку о затварању затвора због превеликих трошкова и његове локације у заливу. Девет година касније, Алкатраз је постао национални парк и једна од најпопуларнијих калифорнијских туристичких атракција, са 1,5 милиона посјетилаца годишње.

Пола вијека од затварања затвора, у Алкатразу је отворена изложба фотографија Лија Винера, која приказује дан његовог затварања. Негативе фотографија открио је Винеров син Девик, који је одмах позвао надлежне власти па је врло брзо организована зложба и штампана књига фотографија. Изложба ће бити отворена три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана