Албанци претварају војно острво у туристичку атракцију

Агенције
Албанци претварају војно острво у туристичку атракцију

Напуштена војна база смјештена на обали Албаније препуна је бункера и тунела дизајнираних тако да издрже нуклеарни напад. Међутим, недавно се почело радити на томе да се ово напуштено земљиште претвори у модерну туристичку атракцију која би годишње могла да привуче неколико стотина хиљада туриста.

Туризам у албанском БДП-у тренутно учествује са само 4,8 одсто, без обзира на то шта се ради о медитеранској земљи са прелијепом обалом и богатом историјом и културом.

Међутим, нуклеарна склоништа на острву Сазан, напуштеној војној бази на обали Албаније - ускоро би могла бити претворена у винске подруме. И док су неки дијелови комплекса изузетно добро очувани, већина је у лошем стању и биће потребна велика финансијска ињекција која би подигла овај пројекат на ноге.

Али и за то се већ нашао страни инвеститор, који је спреман да уложи новац у развој албанског туризма. За почетак планира да уведе струју и питку воду, а када то доведе у ред, онда ће бункере и тунеле претворити у винске подруме, у које ће допремати вино из околних винограда.

Инвестиција би се заокружила луксузним хотелским комплексом и касином који би сигурно привукли туристе са свих страна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана