Алања - мјесто за свакога

Данијела Стоканић
Алања - мјесто за свакога

Алања је велики и популарни туристички центар на анталијској ривијери. Смјештена је у заливу између планина Таурус на сјеверу и Средоземног мора на југу, на стјеновитом рту који је опасан са двије дугачке пјесковите плаже.

Занимљива историја, типично медитеранска клима, километрима дуге пјешчане плаже и мноштво модерних хотела подигнутих углавном на обали у сјенци борових шума чине Алању магнетно привлачном. Она је омиљено одмаралиште већ више од 800 година.

КРУНА ПАНОРАМЕ ГРАДА је Селџучка тврђава из 13. вијека. Унутар спољних зидина су рушевине џамија, караван сарај и базар, а унутар унутрашњих зидова остаци цистерне и византијске цркве.

Поред импресивне цитаделе, туристи могу да истражују јединствено пристаниште Терсане и осмоугаону Црвену кулу.

Ту је и црква Светог Јована из 11. вијека, а треба видјети и Аладинову џамију, која је саграђена у 16. вијеку од камена и црвене опеке и са своје три куполе представља један од најбољих примјера резбарења у дрвету.

У СВОЈ СВОЈОЈ РАЗЛИЧИТОСТИ Алања је идеална за романтичне душе, љубитеље шопинга, за оне који ноћ троше за дернеке до зоре, али и за оне жељне одмора - препуна је хотела, бројних ресторана, кафића и барова.

Најживље је у августу када се у Алањи одржава Међународни фолклорни фестивал.

Ноћни провод у овом граду се може упоредити са проводом у Ибици.

ЗА ОНЕ СКЛОНЕ истраживању, свакако је занимљива посјета Дамлаташ пећини, у чијем "комшилуку" су и Музеј археологије и етнографије.

Бродом се може отићи у обилазак три морске пећине: Фосфорлу Магара, Кизлар Магараши и Ашиклар Магараши.

Алању красе и пјесковита Клеопатрина плажа дуга три километра и Ататуркова, односно Алањина плажа чији се крај не види голим оком.

Залазак сунца у Алањи посебан је доживљај.

БУЛЕВАР АТАТУРК ЈЕ најљепша улица у Алањи, са палмама, еукалиптусима, фикусима и стрелицијумима, а у попречним улицама хладовину праве дрвореди наранџе и нара.

Базар у Алањи је прави рај за куповину и можда један од највећих на јужној обали. Између Долмус жељезничке станице и луке налази се велики базар одвојен од главног пута, Ататурк Кадеси улице.

Од сувенира се истиче карактеристичан симбол Алање - тиркизно плаво око у облику привјеска, наруквице или сувенира.

Историја

Сматра се да је султан Селџука, који је 1221. опколио Корекесион (како се звала Алања), захтијевао од његовог народа да преда град. Како је број његових војника био само једна петина од укупног броја становништва, султан се досјетио једног лукавства. Објавио је народу Алање да ће, ако не предају град, повести на њих огромну војску од 100.000 војника. И заиста, Турци Селџуци су се сакупили испред зидина тврђаве у мрачној ноћи, а на рогове хиљаде коза завезали бакље, па је краљ Алање предао град.

У току византијске ере град се звао Калонорос, што значи "прелијепа планина". Име града је промијењено у Алаиџе, у знак сјећања на султана Аладина.

 

УСЛУГЕ                                                                                                                   ЦИЈЕНЕ

Аранжман (12 дана, авиопревоз и ноћење у хотелу)                                од 700 КМ

Ноћење у хотелу                                                                                                     од 50 КМ

Карта у јавном превозу (за једну вожњу)                                                                1 КМ

Оброк у ресторану                                                                                                од 16 КМ

Кафа                                                                                                                         од 1,5 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана