Aко намјеравате да идете у Грчку, ипак ће вам бити потребан и овај папир

ГС
Aко намјеравате да идете у Грчку, ипак ће вам бити потребан и овај папир

Грчки министар туризма изјавио је да сви туристи који планирају да посјете Грчку овог љета, након што сезона почне 1. јула, морају да буду тестирани на вирус корона прије него што се укрцају у авион.

„Идеја је извршити инспекцију у земљи одласка, тако да се људи који су веć у авиону осеćају сигурно да су се и други путници тестирали и да су негативни на вирус корона“, рекао је Харис Теохарис за немачки лист Фаз.

Иако је нагласио да епидемиолози још нису донијели коначну одлуку, министар је нагласио да „људи морају да буду у могуćности да се одморе и не питају се увијек на плажи колика је стопа заразе у земљи у коју долази туриста који седи под сунцобраном у близини“, преноси Грик репортер.

Тренутно, како немачки лист истиче, тестови на вирус који су понуђени на бечком аеродрому, на примјер, коштају 190 евра.

Четворочлана породица би стога морала бити спремна да плати додатних 1.500 евра уз трошкове одмора, ако су присиљени да ураде још један тест на повратку, како би избегли 14-дневни карантин у својој земљи поријекла.

Теохарис је признао да овај додатни трошак за веćину може бити пресудан да донесу одлуку да ипак не дођу у Грчку, али је изразио наду да би до јула могли да буду доступни тестови који коштају само 10 евра по особи.

„Улажу се огромни ресурси како би тестови били јефтинији и лакши за приступ“, нагласио је.

Иначе, министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је раније данас да, уколико европске земље уведу обавезу здравственог пасоша, да ће држава омогућити нашим грађанима, који желе да путују да обаве тестирање на вирус у лабораторијама у Србији. Он је напоменуо да здравствени (корона) пасош није увела ниједна земља, да се то још само разматра као могућност и да Србија прати шта се дешава.

Разрађују се, како каже, различите верзије. Неке земље предлажу да се сваком путнику који улази на њихову територију омогући тестирање још на аеродрому. Та услуга ће морати да се плати. И он је истакао да се помиње сума чак од 190 евра.

Друга могућност је да путници могу да уђу у земљу, али је неопходно да имају резултат теста да су негативни на вирус  корона. Резултат не смије бити старији од 24 сата.

„Ми се спремамо, уколико то буде опција, да за грађане Србије који желе да путују омогућимо тестирање у некој од наших лабораторија. Ту услугу ће морати да плате. Не желимо ником да ограничавамо кретање“, рекао је Лончар.

Напомиње да је тестирање на вирус корона бесплатно за све грађане који имају неке респираторне инфекције и који имају индикације да треба да буду тестирани.
(Б92)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана