5 невјероватних мјеста на свијету која зими постају још атрактивнија и импресивнија FOTO

National Geographic
Foto: Shutterstock

Иако су, наравно предивна током читаве године, ова мјеста своје најбоље лице показују када их прекрију снијег и лед. Природа на овим мјестима је очаравајућа током читаве године и свих годишњих доба, међутим, зима им даје посебну чар.

Ево неких заиста очаравајућих мјеста која постају још невјероватнија када почне зима.

1. Језеро Тахо, Калифорнија, САД

Предиван пејзаж језера Тахо је један од оних који зими показује пун потеницјал.

Око њега се налази десетак скијалишта, а град такође има топле изворе, видиковце и живахан ноћи живот.

На језеру Тахо падне око 315 сантиметара снијега годишње, тако да увијек можете да правите сњешка.

2. Гулфос, Исланд

Водопад Гулфос се налази на југозападу Исланда у кањону ријеке Хвита, коју напаја Лангјокул, други по величини глечер на Исланду.

Иако је моћан и лети, овај водопад је још импресивнији зими када се дјелимично замрзне и када вода која пада са висине од 30 метара добије живописне нијансе плаве и тиркизне.

3. Свалбард, Норвешка

Свалбард је једно од најсјевернијих насељених подручја на свијету, што га чини одличном локацијом за посматрање сјеверног свјетла. Због своје локације, град такође има поларну ноћ, која траје од средине новембра до краја јануара. За то вријеме Сунце не излази, а најсвјетлије што може да се види је јаркоплави сумрак. Међутим, недостатак сунчеве свјетлости само повећава шансе да уочите аурору бореалис. 

4. Блед, Словенија

Током зиме, језеро Блед на сјеверозападу словеније постаје мразно плаво јер се у њему огледају сњежни Алпи.

5. Бајкалско језеро 

"Свето море", како је Бајкалско језеро названо од стране домородачких народа који су насељавали регион, је најдубље слатководно језеро на свијету и свакако је атракција у било које доба године.

Али зими, водена површина постаје километрима дуго клизалиште. По њему се можете возити псећим или коњским запрегама и моторним санкама, а ту је и роњење у леду и рафтинг на мјестима гдје се вода није замрзла или је лед пробушен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана