Звиждачева дјевојка лијечи сломљено срце

Тања Милаковић
Звиждачева дјевојка лијечи сломљено срце

Едвард Сноуден, узбуњивач који је свијету објавио тајне америчке Националне агенције за безбједност, хтио је да се ожени својом дјевојком са којом је ишао на романтични пут у Хонгконг - гдје се донедавно крио у страху од хапшења.

Сноуден је новинарима предочио документа која говоре о америчком шпијунирању милиона људи у цијелом свијету и то преко друштвених мрежа.

Пријатељи Сноудена рекли су за МаилОнлине да је 29-годишњи младић хтио да проведе остатак живота са балерином Линдзи Милс (28), али да је све одбацио како би разоткрио америчку ваду.

Обоје су били веома заљубљени једно у друго, а на свом блогу Милсова је са јавношћу дијелила своја осјећања у вези са "мистериозним мушкарцем", којег је посљедње четири године пратила по свијету.

Осим што је објављивала бројне слике на којима је полугола, Милсова је искористила свој онлајн дневник да пише о свом сломљеном срцу, преносе портали.

- Мој свијет се одједном отворио и затворио. Оставио ме је саму на мору без компаса. Док ово куцам на тастатури обливеној сузама сјећам се свих лица са којима сам живјела. Оних са којима сам се смијала, које сам држала у наручју, које сам највише вољела и оних којима никада нисам рекла збогом, али живот вам некад не пружи прилику за прави растанак".

Био је то срецепарајући исход догађаја за Милсову која је од 2009. живјела са Сноуденом.

Веза је завршена на прилично неуобичајен начин, али тешко да је била конвенционална од самог почетка. У блогу под називом "Л-ин дневник: Авантуре свјетске путнице, играчице на шипки суперхероја", она је Сноудена звала "Е" и "њеним мистериозним мушкарцем", а себе "скитницом".

Споља су они били потпуно различити - Линдзи је екстровертна особа која обожава да се шета гола кад год може, проводи недеље ујутро на часовима циркуса и окружује се ексцентрицима боемима.

Едвард је стидљиви компјутерски "миш" из предграђа који је недјеље проводио на фудбалским утакмицама и који је морао да буде извучен из своје љуштуре чак и да би отпјевао караоке.

Прије него што су се преселили на Хаваје Едвард и Линдзи су дане су проводили у камповању и шетњама близу својих домова у Мериленду.

Доста времена су проводили у ваздуху, јер је Милсова објавила да је до сада обишла 17 земаља.

Дане среће и љубави убрзо су прекрили тамни облаци. Трећег јуна Милсова је написала: "Иако сам стрпљиво молила универзум за живахнији распоред, нисам сигурна да сам хтјела да ми у крило сручи полугодишње животно искуство за само двије седмице. Причамо о библијским размјерама - поплаве, обмане, губици. Некако сам у свом том мајском лудилу успјела да пролијем само неколико суза."

Милсова и даље живи на Хавајима, у кући коју је Сноуден изнајмио, гдје наступа као члан Ваикики акробатске трупе. Она је дипломирала балет на Умјетничком колеџу Универзитета у Мериленду.

Њен отац Џонатан Милс обратио се јавности и истакао да је он опростио Сноудену што је одавањем података о програму прислушкивања телефонских и интернетских комуникација у САД угрозио и његову породицу и што би његова кћерка могла завршити у затвору.

- Упознао сам Еда. Он је веома фин, срамежљив и резервисан, али одувијек је имао снажан осјећај за оно што је праведно и за оно што није. Стога ме не чуди његов поступак, иако нас је све шокирао - казао је Милс.

Истакао је да се његова кћерка добро држи упркос свим дешавањима.

Сноуден је рекао да ни Линдзи ни његови родитељи нису ништа знали о његовим плановима. Сматрао је да је објелодањивање повјерљивих информација о надгледању америчких грађана преко интернета било важније од чињенице да највероватније никада више неће видјети своју породицу и пријатеље.

Када је Едвард Сноуден (29), бивши технички радник Централне обавјештајне агенције (CIA), открио појединости о тајном програму надзора америчке владе, рекао је да не жели пажњу јавности, да се прича о њему, већ да жели да се говори о ономе што ради америчка влада.

Прекасно. Оног тренутка када се појавио, пише Си-Ен-Ен, јавност је почела да говори о њему - добро и лоше, путем интернета, на друштвеним мрежама, у ТВ вијестима, о њему су говорили људи различитих профила, укључујући и стручњаке за безбједност. И сви су вагали да ли је оно што је Сноуден урадио добро или лоше.

Док једни хвале његов поступак и сматрају га херојем, има и оних који га презиру и називају издајником.

На "Фејсбук" друштвеној мрежи је креирано на десетине страница за подршку Сноудену. На "Твитеру" постоји преко два милиона помињања појмова који се повезују са Сноуденовим поступком.

Сноуден као Менинг

Едвард Сноуден је као амерички војник Бредли Менинг, "звиждач" заслужан за свјетски продор "Викиликса" и Џулијана Асанжа, којем је доставио хиљаде повјерљивих дипломатских и војних докумената. Захваљујући Менингу, свијет је видио како амерички војници пуцају по побуњеницима у Багдаду и убијају цивиле у поворци. Као и тада Менинг, и Сноуден је казао да је сам увидио да је програм надзора у супротности са америчким начелима и да мора бити откривен.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана