Жута грозница пријети Европи

Агенције
Жута грозница пријети Европи

Лондон - Смртоносни афрички вирус жута грозница који преносе комарци пријети ширењем на Европу и Сјеверну и Јужну Америку, а могло би доћи до најгоре епидемије у посљедњих 30 година, упозоравају стручњаци.

Жута грозница може изазвати крварење из ушију, очију и носа, престанка рада органа, а у најтежим случајевима и до смрти.

Пријетња је толико велика да неке афричке земље бране улазак становницима који нису вакцинисани.

Према извјештајима хуманитарних организација, до сада је у Африци забиљежено неколико хиљада случајева заразе. Вирус се почео ширити из Анголе, а забиљежен је у Конгу, Уганди и Кенији.

Свјетска здравствена организација је саопштила да је забиљежено 11 случајева заразе код страних радника који су се вратили из Африке.

Организација "Спасимо дјецу" хитно је послала јединицу стручњака за борбу против епидемије у Конго да би провели хитну вакцинацију.

Регионални директор те организације Хетер Кери истиче да је потврђено око 100 смртних случајева од жуте грознице у Конгу откако је болест захватила земљу, уз стотине умрлих у Анголи и вјероватно на хиљаде заражених у регији.

Вирус преноси египатски комарац, исти онај који преноси и Зика вирус. Тренутно се може пронаћи у Латинској Америци, САД-у, Азији, сјеверној Аустралији и на југу Европе.

Зика вирус појавио се ове године у Јужној Америци, прво у Бразилу, а онда се проширио и на остале земље тог континента, али и његове сјеверне половине. Случајеви зика вируса регистровани су у Европи, а прве на удару су труднице јер вирус узрокује озбиљна оштећења фетуса, па се новорођенчад рађају с микроцефалијом, односно с поремећајем због којег имају абнормално малу главу у којој се мозак не може нормално развијати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана