Знате ли због чега многи куцају у дрво за срећу

ГС
Foto: Илустрација

У многим културама уобичајено је празновјерје да људи куцају о дрво како би призвали срећу или одбили несрећу.

Ипак, док је израз ''куцати у дрво'' познат од 19. вијека, чини се да нема универзалног договора о томе како је настао.

Духови у стаблима

Једно од најчешћих објашњења за овај феномен је обичај из древних поганских култура, као што су Келти, који су вјеровали да духови и богови живе у стаблима.

Куцање о дебло стабла вјероватно се практиковало како би се потакнуло добро расположење. Такође, то је могао бити начин исказивања захвалности за срећу коју човјек има.

Још једна теорија јест да су људи куцали о дрво како би избјегли зле духове или их спријечили да слушају кад су се хвалили због своје среће, чиме се спречавао преокрет њихове среће у несрећу. У међувремену, кршћани често повезују ову праксу с дрветом крста с Христовог распећа, пише ''History''.

Новији феномен

У прошлости су погански народи вјеровали да духови живе у дрвећу, а да куцањем по дрвету људи могу затражити помоћ добрих духова или да ће том гестом отјерати зле духове.

Неки историчари и истраживачи сматрају да је куцање о дрво новији феномен. У својој књизи ''Зов игралишта'' (The Lore of the Playground) британски фолклориста Стив Роуд прати историјски развој дјечије игре из 19. вијека под називом "Tiggy Touchwood", врсту игре у којој су играчи имуни од тога да су ухваћени кад год додирну комад дрва попут врата или стабла, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана