Знаменитости које нису увијек биле вољене ФОТО

telegraph.co.uk
Знаменитости које нису увијек биле вољене ФОТО

Од Ајфеловог торња па све до споменика Џорџу Вашингтону, погледајте неке од познатих грађевина која нису увијек биле вољене.

Ајфелов торањ, Париз

Ајфелов торањ је данас понос Париза и његових житеља, али то није увијек био случај. Када је рад на торњу започет, група важних умјетника написала је писмо властима града називајући га „бескорисним и монструозним“. Они су се плашили да ће торањ бацити у сијенку остале знаменитости Париза. Међу овим умјетницима налазио се и писац Гај де Маупасант. Он је наводно волио да једе у ресторану у подножју торања пошто је то било једино место одакле није могао да види торањ.

Споменик Џорџу Вашингтону, Вашингтону

Споменик је саграђен како би се одала почаст првом предсједнику САД Џорџу Вашингтону. Оригинални планови промијењени су услијед финансијских проблема. Многи су протествовали да сам обелиск неће бити довољно грандиозан а чак је и његов архитекта Роберт Милс мислио да нова верзија споменика подсјећа на аспарагус.

Кућа која плеше, Праг

Једна од најшашавијих зграда у Прагу такође је позната као и „Фред и Џинџер“ пошто подсјећа на особе које плешу. Када је саграђена 1990. године, изазвала је буру негодовања због тога што је драстично нарушавала зграде са богатом историјом које су биле смјештене у њеном окружењу. Један од тадашњих критичара изјавио је да је зграда изгледала као „смрвљена конзерва Кока коле“. Ових дана зграда је прихваћена а чак се налази и на новцу.

Миленијумска купола, Лондон

Тони Блер је био пун оптимизма када је изјавио да ће Миленијумска купола представљати „тријумф самопоуздања над цинизмом, храбрости наспрам индиферентности и умијећа над медиокритетом“. Међутим, јавност је била разочарана скупом зградом. Међутим, ових дана Миленијумска купола трансформисана је у забавни центар О2 – икону Лондона.

Музеј Гугенхајм, Њујорк

Модернистички дизајн Френка Лојда Рајта нашао се на удару критике када је музеј први пут представљен. Критичари су га поредили са клозетском шољом и обрнутом веш машином. Данас се музеј сматра једном од најважнијих зграда XX вијека.

Стаклена пирамида испред музеја Лувр, Париз

Француски предсједник Франсоа Митеран ангажовао је архитекту И. М. Пеиа да створи нови улаз у музеј Лувр. Крајњи резултат, стаклена пирамида, изазвао је пуно котроверзи пошто су многи вјеровали да модернистичка пирамида није у складу са зградом која има корјене у дванаестом вијеку. Данас је пирамида једна од знаменитости Париза.

Саграда Фамилиа, Барселона

И даље недовршена скоро 90 година након смрти њеног креатора, Гаудијева ексцентрична грађевина није била миљеник становника Барселоне. Пикасо је изјавио – „пошаљите Гаудија и његову зграду у пакао“ док ју је Џорџ Орвел назвао „једном од најужаснијих зграда на свијету“. Данас више од 2 милиона особа посјети ову грађевину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана