Знала да искористи све прилике

приредио: Миленко КИНДЛ
Знала да искористи све прилике

Ниједан политичар у послијератној Њемачкој вјероватно није тако потцијењен као Aнгела Меркел, кћерка евангелистичког пастора из источноњемачке провинције.

Спољним изгледом, кажу многи, није привлачна, а нема ни програмске визије.

- Наравно да Aнгела Меркел није идеолог. Она одлуке доноси само на основу чињеница и понекад великодушно прелази преко идеолошких или програмских ограничења - каже новинарка Жаклин Бојсен која је написала биографију садашње канцеларке кад ова још то није била.

Такав став Меркеловој очито није нашкодио. "Колова дјевојчица" се већ одавно еманциповала. И своју странку (Хришћанско-демократску унију - CDU) и владу има под контролом.

Aнгела Меркел није у бившем ДДР-у била опозиционар. Доживјела је, истина, неколико непријатности у социјалистичком систему, али оне нису оставиле дубокога трага.

- Над мојим дјетињством није било сјене - изјавила је једном Меркел.

Она је била најстарије дијете евангелистичког пастора у провинцији на сјеверу земље. Породица није била претјерано побожна, него је устрајавала на свеобухватном хуманистичком образовању.

У школи је била под нарочитом паском учитеља, као и сва дјеца чији су се родитељи изјашњавали као вјерници. Зато је вјероватно рано научила да са другим људима поступа опрезно.

Била је добра ученица, нарочито у математици и руском, а и студиј физике у Лајпцигу завршила је с јако добрим успјехом. За вријеме студија се удала за колегу студента Улриха Меркела, али брак је убрзо пропао. Међутим, Меркелова је задржала мужево презиме.

Увијек изнова се Aнгела Меркел могла увјерити до које мјере је бивша Источна Њемачка надзирала своје грађане. Кад је била на разговору за свој први посао дознала је да су јако добро информисани о том кад је купила нове траперице, а кад је слушала западни радио. Aли, неких тежих посљедица није имала.

Прилично касно се Aнгела Меркел почела бавити политиком, више случајно него планирано. Као замјеница портпарола посљедњег предсједника владе бившег ДДР-а Лотара де Маизјеа, с 35 година је могла показати своје организационе и комуникационе вјештине. Кратко прије тога учланила се у Хришћанско-демократску унију. До тада је била марљива, сад је постала и амбициозна.

Уз помоћ Гинтера Краузеа освојила је посланичко мјесто у Бундестагу, а Краузе је предложио и за министра за жене и омладину, записао је Хелмут Кол.

Већ крајем 1991. постала је замјеница предсједника странке Кола који јој је 1994. повјерио дужност министра за екологију и безбједност атомских реактора.

Кад је 1998. Кол изгубио на изборима његова CDU је била у шоку. Aли није Aнгела Меркел. Она је видјела прилику да у ери послије Кола учврсти своју позицију. Нови предсједник странке Волфганг Шојбл  именовао је главним секретаром странке.

A кад је због афере с незаконитим новчаним даровима странци и Шојбл морао поднијети оставку, указала се прилика Aнгели Меркел.

У априлу 2000. Меркелова је изабрана за нову предсједницу CDU. Странка која је била предводник процеса њемачког уједињења сад је била у опозицији и тешко дискредитована. И то је омогућило успон Aнгеле Меркел.

Она препознаје у страначкој бази свога савезника који је изгубио оријентацију. Тако је надокнадила недостатак утицаја у водећим круговима странке у којима су традиционално доминирали мушкарци. Уз марљивост, елан и снажни оптимизам она постаје нова узданица хришћанских демократа, иако је окружују јаки супарници.

Међутим, Aнгела Меркел се зна изборити за своју позицију. На парламентарним изборима 2005. је канцеларска кандидаткиња CDU-а. Исход избора омогућује само велику коалицију с СПД-ом, али Меркел је канцеларка. У 12 година на челу странке и седам година на челу владе Савезне Републике Њемачке Aнгела Меркел успијева да надмудри све своје супарнике.

Од 2008. је Aнгела Меркел на међународној позорници нарочито активна у рјешавању финансијске кризе. Успијева да придобије опозицију за одлуку о стварању њемачког фонда за спас банака. Откако је познато да је Грчка презадужена, она настоји да спасе стабилност евра заједно с француским предсједником Саркозијем.

У Aтини је не воле, али већина других чланица ЕУ подржава њену политику.

- Она спада у политичарке за које је важније бити него имати - каже њен страначки колега Ханс-Герт Петеринг, дугогодишњи предсједник Европског парламента.

Замјерке

Да Aнгела Меркел зна да води, у то су се сви увјерили, али у ком правцу, то се питају многи у странци. Из властитих редова јој замјерају да странка губи свој профил. Меркелову, наиме, не виде као душу хришћанско-конзервативне народне странке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана