Злочине спречавају тако што их предвиде

Маријана Миљић
Злочине спречавају тако што их предвиде

Полиција у Америци и многим другим земљама све више користи тзв. предиктивну аналитику, односно софтвере засноване на алгоритмима, како би предвидјела злочине прије него што се они догоде.

CRUSH, Технологија надгледања будућих особина (Future Attribute Screening Technology - FAST) и софтвер компаније "PredPol" само су неки од програма који се користе у предвиђању злочина.

Принцип је једноставан: понашање криминалаца се може свести на моделе, а захваљујући програму сличном оном који користе велики трговински ланци и интернет сајтови да би сазнали куповне тенденције клијената, полиција може да предвиди гдје би сљедећи злочин могао да се догоди, а понекад и да га спријечи.

Концепт подсјећа на научну фантастику или филмове попут остварења "Сувишни извјештај" Стивена Спилберга, али упућени тврде да је ријеч о озбиљној анализи којој прибјегавају полиције у Мемфису и Лос Анђелесу, али и у Великој Британији и Пољској.

У Мемфису власти тврде да је стопа криминала опала за 30 одсто од када полиција користи програм за предиктивну анализу који је осмислио IBM.  Програм под називом CRUSH омогућава полицији да идентификује поједина опасна подручја ради бољег распоређивања људи на терену.

- На основу добијених података можемо одмах да реагујемо. У многим случајевима били смо у прилици да обавимо значајна хапшења јер смо били на правом мјесту у право вријеме - тврди директор Управе за криминалну анализу полиције у Мемфису Џон Вилијамс.

Додао је да им долазе полицајци из Хонгконга, Бразила и Естоније како би се упознали са њиховим методима.

- Могуће је успоставити модел понашања на основу неколико фактора, као што су временске прилике, да ли је дан када се исплаћују плате... - објаснио је аналитичар информатичке компаније IBM Марк Клеверли, која сарађује са полицијом у Лондону, Пољској и неколико америчких и канадских градова.
Додаје да то не значи да ће се неки злочин десити у одређено вријеме и на датом мјесту, то се не да предвидјети, али нам може рећи, на примјер, да се очекује талас крађа аутомобила.
САД су прошле године почеле са тестирањем технологије за предвиђање злочина који мјери и биљежи психичке и физичке промјене код појединца.

Програм FAST тестиран је на групи владиних службеника који су добровољно пристали на експеримент. Систем мјери пулс, температуру тијела, дисање, фацијалне експресије, кретање тијела, проширене зјенице и остале обрасце понашања чије се промјене приписују да ће одређена особа починити злочин.

Подаци се до аналитичара преносе мобилним јединицима које онда користе систем за препознавање, дефинисање и мјерење седам примарних емоција и емоционалних знакова који се огледају у контракцији фацијалних мишића.

FAST би требало да у 70 одсто случајева открије унапријед испланиране злочине. Циљ програма је, прије свега, да открије починиоце могућих терористичких напада.

Ако се сумњива особа открије, она ће по хитном поступку бити издвојена из гомиле и упућена на даља саслушања.

Полиција Лос Анђелеса користи софтвер компаније "PredPol" настао у сарадњи са научницима Универзитета Санта Клара и калифорнијског универзитета, који је у стању да ствара "топлинске мапе" подручја за која предвиђа да ће у скоро вријеме бити изложена криминалним активностима. Компјутер затим шаље патроле на та мјеста.

Студија је показала да компјутер боље предвиђа критична мјеста на којима се очекују појачане криминалне активности него стручни тимови.

Приватност

Дио јавности сматра да би примјеном овог метода дошло до озбиљног нарушавања приватности грађана.

Професор права на Универзитету Колумбија у Вашингтону Ендру Г. Фергусон сматра да би коришћење предиктивне анализе, због претјераних претреса које она често подразумијева, дошло до угрожавања уставом загарантоване заштите грађана.

Групе за грађанске слободе назвале су систем FAST "псеудо-технолошким приступом" и изразиле забринутост због могућег нарушавања приватности. Овај програм је и на мети критике великог броја стручњака, јер се сматра да се он не заснива на научно провјереним методима и да би велики број људи који су изложени стресу, на примјер због јурњаве за авионом или пропуштеног лета, могли да буду детектовани као потенцијални терористи и одведени у Гвантанамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана