Живот под земљом у престоници опала

Приредио: Борис Ђурић
Живот под земљом у престоници опала

Кубер Педи - Скоро 80 одсто становништва аустралијског града Кубер Педи живи под земљом због високих температура које достижу и до 50 степени Целзијуса.

Кубер Педи је град у Јужној Аустралији, 846 километара удаљен од Аделаида и "болује" од недостатка природне заштите од врућине. Према цензусу из 2011. године има 1.695 становника, а носи назив "свјетске престонице опала" због велике количине тог драгог камења које се ископа у тамошњим рудницима.

У град се досељавају људи из свих крајева свијета у нади да ће се обогатити на опалу, али да би живјели у Купер Педију, становници су морали направити специфичан смјештај.

Један од њих је Јани Атанасиадис, који је стигао 1972. године из Солуна. Он је власник рудника и музеја Умона опал и са сјетом се сјећа дана када је стигао.

- Данашњи млади више воле да раде у великим рудницима, гдје нема ризика, него да опробају срећу. Нико не може рећи да ли још увијек постоје велики опали. Такође, нико вам не може рећи гдје их треба тражити јер то нико и не зна. Ја бих одмах отишао копати да знам гдје их могу наћи - каже Атанасиадис.

Град има више од 1.500 домова под земљом које називају земунице, ту су затим српска православна и католичка црква, велики кафе-бар, неколико ресторана и књижара. Наравно, све се то налази под земљом. Неки локалци добијају помоћ када одлуче да копају сопствену кућу. Многи финансирају градњу продајом опала који су пронашли. Једини проблем са изградњом куће је што се врло брзо пронађе опал и власник наставити пробијати собе све док има опала. Неки тако заврше са кућом од десет соба.

Купа Пити, како се назива на локалном арабана језику, смјештен је у пустињској регији величине Француске и Њемачке заједно. На подручју града првобитно су живјели Абориџини, али су се открићем рудног богатства почетком 20. вијека доселили Европљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана