Живот 40 одсто Индијаца краћи 9 година због загађења

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУ ДЕЛХИ - Животни вијек око 40 одсто Индијаца биће вјероватно краћи за више од девет година због загађења ваздуха, наводи се у извештају америчких истраживача.

Више од 480 милиона људи који живе у огромним дјеловима централне, источне и сјеверне Индије, укључујући главни град Њу Делхи, трпи значајно високе нивое загађења, саопштио је данас Институт за енергетску политику Универзитета у Чикагу (ЕПИЦ), преноси Ројтерс.Према истраживачима посебно забрињава што су се високи нивои загађења ваздуха у Индији географски проширили током времена, а као пример наводи се да се квалитет ваздуха значајно погоршао у западној држави Махараштри и централној држави Мађа Прадеш.

Похваљујући индијски Национални програм за чист ваздух (НЦАП), покренут 2019. године ради заустављања раста опасног загађења, у извештају ЕПИЦ се наводи да би "постизање и одржавање" циљева НЦАП повећало укупни животни вијек земље за 1,7 година, а у Њу Делхију за 3,1 годину.

НЦАП има за циљ смањење загађења у 102 најтеже погођена града за 20-30 одсто до 2024. године, обезбеђивањем смањења индустријских емисија и издувних гасова возила, као и увођењем строгих правила за транспорт горива и сагоријевање биомасе и смањењем загађења прашином.

Њу Делхи је 2020. године био, трећи пут узастопно, најзагађена престоница свијета, према ИЉАУР-у, швајцарској организацији која мери ниво квалитета ваздуха на основу концентрације честица у ваздуху које оштећују плуцћа, познате као ПМ 2,5.

Према налазима ЕПИЦ-а, и суседни Бангладеш могао би да повећа просечни животни век за 5,4 године ако земља побољшала квалитет ваздуха на ниво који препоручује Светска здравствена организација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана