Живи живот са пет жена

Борис Ђурић
Живи живот са пет жена

Американац Бреди Вилијамс живи у браку са пет жена са којима има 24 дјеце. Они живе на великом имању у близини града Солт Лејк Сити у пет апартмана смјештених у двије куће, које се налазе једна поред друге.

У једној кући живе три жене и свака од њих има сопствена улазна врата, одвојену кухињу и сопствену спаваћу собу. У другој живе остале двије с тим што једна од њих не борави стално у кући. Бреди се сваку ноћ ротира и проводи са другом женом.

Његова прва жена Поли је зубарски техничар и њу је оженио прије 21 годину. Њих двоје имају шесторо дјеце, од којих најстарија кћерка има 20 година. Она је такође одрасла у полигамној породици и очекивала је да ће њен муж имати још жена, иако њихова кћерка која се недавно удала, не планира да дијели свог мужа са више жена.

Бредијева друга жена Робин је позната као "креативна жена" јер води часове из умјетности и обожава да прави поклоне за читаву породицу. Трећа жена Роузмери је радила у породичном грађевинском  бизнису, али је престала након што је добила стипендију од локалног колеџа гдје сада учи за наставника музичког образовања. Она има са Вилијамсом четворо дјеце.

Нони је четврта жена, која је раније живјела у Монтани, а од када је упознала Бредија они имају везу на даљину. То је једина жена која ради са њим и бави се административном страном бизниса, док се истовремено брине о њихово петоро дјеце.

Његова пета жена Ронда му је, у ствари, рођакиња. Она признаје да јој је било потребно осам година да постане дио породице. Ронда каже да иако полигамија има недостатака она воли што њених четворо дјеце око себе има и друге мајке.

Бреди каже да фамилија пропагира љубав и посвећеност породици. Они су се 2000. године одрекли вјере мормонизма након што су пажљиво процијенили своја увјерења.  Мормонизам проповиједа живот по Старом завјету и велике патријархалне породице.

Вилијамсови су се умјесто мормонизма окренули будизму да би учврстили своје моралне норме мада у задње вријеме не прихватају никаква религиозна убјеђења. Ово није први пут да Бреди, који ради у грађевинском предузећу његовог брата, мијења своја религиозна увјеравања. Када је био тинејџер, његови родитељи су се одлучили на полигамију, а раније су живјели у моногамном браку. Њему је у почетку било тешко, али је временом прихватио такав начин живота.

Посљедњих неколико година постојала је шанса да њихова заједница буде забрањена, јер је држава Ајова у којој живе увела посебан закон о полигамним браковима. Међутим, Бреди каже да му "закон сада не може ништа". Наиме, америчке федералне судије су у децембру прогласиле неуставним закон о полигамији који влада у Јути и рекле да закон не може прогањати људе који живе у једној заједници.

- Једина моја кривица је то што живим у суживоту са другим женама - објашњава Бреди.

У њиховој заједници ствари су добро организоване тако да свака од пет жена прави јело за 30 гладних чланова. Роузмери воли да експериментише са новим рецептима док се друге жене држе добро опробаних, као што су јела са шпагетима. Бреди и његове жене заједно славе рођендане и заједно рјешавају размирице. Жене се некада саме између себе договарају о одређеним питањима, као што је, на примјер, могућност усвајања дјеце. Неке од њих се морају борити против љубоморе, као што је то случај са Роузмери.

- Њихов глас је подједнако важан као и мој. Исти је случај са њиховим осјећањима и свим осталим стварима - рекао је Бреди који студира филозофију на локалном колеџу и за главну тему је одабрао теорију феминизма. Он одбија да га називају "главом породице" и не свиђа му се што га неки називају сексистом. Себе сматра прогресивним човјеком који прихвата различита увјерења. Исти случај је са одраслим члановима Вилијамсове породице који говоре да је погрешно осуђивати хомосексуалне везе. Неки од њих, као што је Нони, чак је рекла да се слаже са постојањем породица у којој има више мужева.

Ријалити

Бреди и његових пет жена пристали су да се направи ријалити шоу о њиховом свакодневном животу.

- Ми желимо да распршимо митове и гласине о животу полигамних породица. Оно што смо до сада слушали о оваквим породицама углавном је у вези са разним малтретирањима, али нису сви такви. Желимо да покажемо да смо нормална и здрава породица чија дјеца су узорни грађани и која добро уче - објашњава Бреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана