Зид срама између богатих и сиромашних у главном граду Перуа

Приредио: Борис Ђурић
Зид срама између богатих и сиромашних у главном граду Перуа

Лима - Зид висок три метра подијелио је југоисточни дио перуанске престонице Лиме, а становници су га назвали зидом срама, јер дијели богате од сиромашних.

Бедем се протеже више од десет километара и постао је симбол срама за становнике четврти Виста Хермоса, који зид сматрају депресивним и раздвајајућим.

Изградња зида започела је осамдесетих због безбједности и забринутости за екстремизам, а посљедњи дио довршен је прије три године. Невладина организација "Оксфам" јавно се одрекла постојања зида и разлике које је створио између два подручја са знатним социоекономским разликама.

Подручје на којем је саграђен зид посједује заједница Касуаринас која тврди да се зид тамо налази ради безбједности и да би зауставио илегалну градњу.

- С једне стране имате Касуаринас, једно од најскупљих и најексклузивнијих подручја Лиме, гдје станови коштају милиона долара, а с друге стране је насеље које има минимум или чак и нема приступ основним потребама - објаснио је представник "Оксфама" Армандо Мендоза.

Перуанка Јулија Хуаркаја каже да је зид прилично понижавајући и да представља подјелу на сиромашне и богате. Она спада у прву групу и у њеној кући у насељу Нова Ринконада гори лампа на петролеј. Много породица у том насељу се бори са влагом или хладноћом због лоше изграђених кућа, које су бесправно направљене и које коштају око 300 долара. Многа дјеца пате од астме и дијареје, јер немају санитарну мрежу. У читавом насељу постоје 143 страћаре и најлошије живе они при врху брда, јер немају ни струје, ни канализације ни воде. Већина становника купује воду која се довози у цистернама.

За разлику од њих у комшијском Касуаринасу немају проблема са водом и многи је користе за пуњење базена. Квадратни метар некретнина у овом насељу кошта 500 долара, а неке куће вриједе и више од пет милиона долара. На његовим улицама мало ко шета и углавном су натрпане аутомобилима. Становници тог дијала града говоре да зид није подигнут због тога би се одвојили од сиромашних него да би спријечили ширење бесправне градње према њима. Као један од фактора наводе и безбједност.

- Нажалост, Перу није једна од најбезбједнијих земаља на свијету и да бисмо били безбједни потребан вам је зид - каже Хоакин Валдез, који живи у Касауринасу више од 11 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана