Жена са највише титула на свијету

Nezavisne.com
Жена са највише титула на свијету

Уколико се Шкотска осамостали на референдуму ове године, ова жена би могла тражити право на шкотску круну, јер је она један од преостала два насљедника династије Стјуарт, која је некада владала Шкотском.

Ријеч је о војвоткињи Марији дел Росарио Кајетани Алфонси Викторији Еугенији Франциски Фиц-Џејмс Стјуарт де Силва и она је убједљиво најбогатија жена Шпаније. Заправо, она има више титула него била која племкиња у свијету и наводно је далека рођака бившег британског премијера Винстона Черчила, али и принцезе Дајане.

Она је заједно са Францом (81), војводом од Баварске, једини насљедник династије Стјуарт. Када је конкретно ријеч о династији Стјуарт, она је владала цијелим подручјем данашње Велике Британије, али су изгубили круну када је краљица Ана умрла 1714. године без потомака. Међутим, иако нису имали директног насљедника, династија је имала друге рођаке по остатку Европе. Уколико дође до независности, краљица Елизабета Друга би могла бити приморана да се одрекне шкотске круне. Међутим, по уставу, о том кораку се треба консултовати са премијером Дејвидом Камеруном, који има право да Шкотима ускрати круну Куће Виндзора, с обзиром на то да су Шкоти имали своју монархију прије него су Џејмс Шести и Џејмс Први ујединили круне Енглеске и Шкотске.

Одбила Пикаса

А, ко је заправо војвоткиња од Албе? Иако је њена главна титула војвоткиња од Албе, она има још 44 племићке титуле и још 150 насљедних титула. Заправо, она је седмострука војвоткиња, има 19 титула контесе те 23 титуле маркизе. Упркос чињеници да је имала све услове да води један привилегован живот, војвоткиња признаје да њен живот свакако није био лак. Како сама каже, преживјела је оба свјетска рата, али и Шпански грађански рат, који је избио 1936. године, када је она имала 10 година. Па ипак, војвоткиња признаје да је њен најтежи животни задатак био реконструкција породичне палате у Мадриду, гдје је и рођена, након што је сравњена са земљом у грађанском рату. Данас, војвоткиња је можда најпознатија по необичном изгледу, али и бројним естетским операцијама, које никада није жељела да коментарише.

И док данас можда не изгледа тако, чињеница је да је војвоткиња у младости била права љепотица, да ју је чак и славни Пабло Пикасо замолио да му буде муза, што је она децидно одбила: "Мислим да би ме он само сморио", признала је једном војвоткиња и додала: "Ја га заправо никада нисам лично упознала. Његову поруку да жели да му будем муза пренио ми је Домингин, славни борац с биковима."

Ипак, она искрено каже да никада није зажалила због те одлуке јер је имала прилику да позира бројним умјетницима и то јој се чинило изузетно "досадним и ужасним". Она је позната и по свом живописном животу, током којег је имала три брака. Посљедњи брак, за који каже да је из љубави, је са Алфонсом Дијазом, службеником, који је 24 године млађи од ње. Вјенчали су се у октобру 2011. године, када је њој било 85 година.

Први супруг јој је био поморски официр Дон Педро Луис Мартинезе де Ирујо, син војводе од Сотомајора, за којег се удала на церемонији достојној краљевског вјенчања. Заправо, кажу да је њено вјенчање било толико раскошно да је чак оставило у сјени вјенчање краљице Елизабете Друге и принца Филипа, које је одржано мјесец дана након њеног.

Најскупље вјенчање

 О раскошности вјенчања својевремено је посвједочио и "Њујорк тајмс", који га је назвао "најскупљим вјенчањем на свијету". Војвоткиња је тада имала свега 21 годину, а са првим мужем је добила шесторо дјеце. Он је умро 1972. године.

Иначе, на дан свог вјенчања војвоткиња се пред званицама појавила у изузетно раскошној вјенчаници за то доба, а сама вјенчаница невјероватно подсјећа на вјенчаницу Кејт Мидлтон, па многи кажу да јој је војвоткиња од Албе била инспирација.

Други брак војвоткиње од Албе проузроковао је велики скандал у Шпанији јер је њен изабраник био рашчињени свештеник Хесус Агире Оритз, који је својевремено исповиједао војвоткињу. Он је умро 2001. године и војвоткиња је опет остала удовица. Ипак, да је насаломивог духа, свједочи и њена недавна изјава гдје је за један шпански лист рекла: "Признајем, једино о чему сада размишљам јесте да наставим да живим, желим да живим. Неријетко уживам у изразу лица људи које погледам у очи и кажем: 'Наџивјећу вас све, има да вас све сахраним.'"

Није тајна да је војвоткиња трећег супруга Дијаза упознала преко свог другог супруга, међутим почели су да излазе и да се виђају тек након једног случајног сусрета у биоскопу. Штавише, Дијаз је наводно потписао и изјаву у којој се одриче било каквог права на њено богатство и титулу, која ће након њене смрти прећи на њеног најстаријег сина Карлоса. Управо зато, многи тврди да је и њен трећи брак из љубави, иако су се њена дјеца оштро противила.

Управо због њиховог страха да ће остати без богатства, које према неким подацима износи чак три милијарде долара, она је непосредно прије брака имовину подијелила међу шесторо дјеце и осморо унучади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана