Жена поријеклом из БиХ убила своје двије кћеркице, али суд је ипак пушта на слободу

ГС
Foto: Архива

Мајка из Перта која је убила своје двије кћерке, а након тога и себи покушала да одузме живот, ослобођена је од свих оптужби за убиство због психичке нестабилности.

Четрдесетогодишња жена Милка Ђурашовић, поријеклом из БиХ, у сриједу је ослобођена кривице на Врховним судом Западне Аустралије, преноси Блиц.

На суђењу је признала да је убила своје двије кћерке, десетогодишњу Мију и шестогодишњу Тијану, чија тијела је пронашао отац Ненад у новембру 2019. године. Тврдила је како сматра да не би требало да буде проглашена кривично одговорном за своје поступке.

Судија Стивен Хил закључио је како је њена психичка болест била толико јаког интензитета да није могла у моменту да схвати да не смије убити дјевојчице ни себе. Мајка је проглашена невином за оба убиства. Судија је наредио да остане у притвору до налога гувернера након чега ће бити пуштена на слободу, преноси Дејли Мејл.

Присјетимо се, Милка Ђурашовић се пробудила око седам сати на дан убиства и у остави припремила ножеве и уже. Кћи Тијана је почела да плаче када је то све угледала.

– Хоћеш ли нешто да ми урадиш? Желим да идем у школу – упитала је шестогодишњакиња.

Мајка се тада тргнула из транса. Почела је да спрема дјевојчице за школу. Супруг Ненад ју је контактирао.

– Звучала је нормално и оптимистично – рекао је.

Мајка је наставила са вожњом кћерком до школе. На улазу се паркирала неколико минута прије него што је одлучила да се врати кући.

– Идемо у куповину – рекла је Тијани.

Касније тог јутра је одлучила да настави са планом убијања. Укључила је усисивач како би пригушила икакве звукове. Након тога је убила своје двије кћерке. Пољубила их је и загрлила, а потом положила играчке уз њихова тијела.

Узела је видео камеру и снимила себе како се извињава мужу и поручује му да је пусти да умре. Такође је покушала да себи одузме живот неколико пута.

Отац се тог послијеподнева вратио кући с посла и открио је Мијино тијело како беспомоћно лежи на поду. Тијанино тијело су касније открили болничари, али мајци није било ни трага.

Полиција је мајку убрзо пронашла на плажи удаљеној 11 километара од куће гдје је покушала поново да себи одузме живот. Званичници су такође пронашли неколико белешки где је Милка написала како воли своје кћерке више него икога и да јој је жао што се није боље бринула о њима. Жали што није била у бољим односима са мужем и пријатељима.

– Нисам вољела говорити о својим проблемима. Вољела бих да сам могла. Јако ми је жао због свега. Дјевојчице су већ постале нервозне јер нису хтеле да завршим на лековима. Ја сам крива за све. Нисам хтела ништа лоше, али је тако испало – писало је у белешкама.

Психијатар Адам Брет је два пута разговарао са мајком у притвору.

– Сматрам да је оптужена била психички нестабилна у вријеме почињења кривичног дјела. У том тренутку није имала способност да разазна да то не би требало да учини. Такође је имала нихилистичке заблуде и вјеровала је у то да је спасила кћерке од грозних ствари које је она сама доживјела – објаснио је Брет.

Како су рекли психијатри, њој је дијагностификована тешка депресија са психотичним епизодама, преноси Српска инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана