Жена која је створила Чака Нориса и Бруса Лија (у Румунији)

New York Times
Жена која је створила Чака Нориса и Бруса Лија (у Румунији)

Током осамдесетих година прошлог вијека холивудски филмови били су забрањени у комунистичкој Румунији, али грађани су ипак успијевали да дођу до својих омиљених јунака као што су Чак Норис, Жан-Клод Ван Дам или Силвестер Сталоне. И то захваљујући 'андерграунд' заједници која је потајно размјењивала VHS касете.

Угледни New York Times се бавио овом темом и открио да су све ове траке имале аудио који изговара једна жена - Ирина Маргарета Нистор, преводилац на националном телевизијском каналу ове земље.

Током година превела је дијалоге и монологе за више од 3.000 филмова и на тај начин онима који су их гледали омогућила нешто више од саме забаве. Све дијалоге у филму изговара гласни, пискутави женски глас.

Управо захваљујући госпођи Нистор, Чак Норис, Жан-Клод Ванд Дам, Силвестер Сталоне и Брус Ли постали су популарни хероји у Румунији.

У вријеме када је румунска Влада контролисала сваки аспект живота својих грађана; укључујући и храну, становање, греање, превоз и информације, људи су пронашли начин да се одупру и "измакну шапама" државе и то кроз чаролију у то вријеме илегалних филмова, углавном Б продукције.

Ову причу на свијетло дана вратила је редитељка Илинка Калугареану, румунска редитељка настањена у Лондону. Документарни филм студирала је у "Гранада Центру за Визуелну Антроплогију" у Манчестеру. Управо завршава свој дугометражни документарац "Chuck Norris vc. Communism."

"Док сам био дијете, ти филмови пружали су ми увид у забрањени Запад са сјајним фармеркама, Кока-Колом и солитерима. Како су холивудски филмови постајали све присутнији на црном тржишту, то је и овај глас постао један од најпрепознатљивијих у Румунији. Ипак, нико није знао ко је она", каже Илинка Калугареану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана