Земља бескућника и градова духова

Политика
Земља бескућника и градова духова

Мадрид - Док шест милиона станова пропада без станара, Шпанија је поприште највеће социјалне драме у историји демократије, преноси Политика.

Сваког дана 115 шпанских породица избацује се на улицу, зато што нису успјеле да плате кредитну рату, а шпанске банке су највећи власници некретнина на свијету.

На стотине фантомских насеља без знакова живота, пропадају празне никад неусељене вишеспратнице, али се истовремено убрзава ритам насилног исељавања.

Банке на Иберијском полуострву немају кеша, али су само у току прошле године дошле у посјед скоро 40.000 празних станова и кућа, показује истраживање независног тима “Економисти против кризе”.

У овом тренутку још 65.000 хипотекарних процеса чека на рјешење, послије чега слиједи избацивање на улицу.

У исто вријеме, цијене некретнина, како открива Евробарометар, пале су у Шпанији за 20 одсто, далеко више него у осталим земљама Европске уније погођених кризом.

Конзервативна влада десног центра, није спремна да реформом закона о хипотеци спречи експлозију социјалне бомбе.

Тражи се да држава привремено конфискује један део станова и тако спријечи избацивање на улицу социјално најугроженијих породица, али се томе противе браниоци устава, по коме је приватна својина недодирљива.
Одбацује се модел коме је прибјегла аутономна област Андалузије, гдје је влада састављена од социјалиста и Уједињене љевице донијела декрет по коме се на три године национализују станови чијим станарима пријети исељење.

Шефица за јавне радове и становање Андалузије Елена Кортес захтјева од централне владе у Мадриду да сазове национални самит за рјешавање исељавања, како би се андалузијски модел пренио на цијелу земљу.

Покрет за борбу против исељења за сада узалуд упозорава Мадрид: на који начин да се отплаћују кредитне рате у ситуацији када је стопа незапослености 25 одсто?

Шта ће бити са великим дијелом друштва које је остало без крова над главом али их то не ослобађа обавезе да и даље отплаћују банци кредитне рате?

Како ће банке распродати толике некретнине, кад је земља у кризи, становништво осиромашено и нема новца за тако велику инвестицију.

Зашто, на крају, банке не сносе посљедице својих лоших одлука за давање ненаплативих кредита?

На сцену су ступили и већ помало заборављени “Окупатори”.

Покрет који је прије двије године кренуо из Мадрида окупирајући Трг врата сунца, сада се оријентисао на блокаду исељења.

Увијек мобилни активисти јављају једни другима чим примјете да се у неком дијелу града припрема исељење.

Окупљају се у великом броју и праве зид од људских тијела.

Други огранак “окупатора” организује групно заузимање празних станова, поготово оних просторија које су грађене за потребе неке банке или финансијске институције.

У појединим дијеловима земље, у Андалузији, Каталонији, Валенсији и Мадриду, тамо гдје су хипотекарна исељења најмасовнија, почели су организовано да штрајкују бравари и ватрогасци.

Без њихове помоћи избацивање на улицу је немогуће.

Појединци из власти упоредили су ово пресретање и застрашивање са нацистичким покретима, док незадовољници њих називају криминалцима који играју по диктату финансијских лобија.

Ритам темпирне социјалне бомбе се наставља и поред свих препрека: Сваких петнаест минута у Шпанији се на улицу избаци по једна породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана