Због грешке на банкомату украо два милиона евра, а ево шта је урадио кад је потрошио новац

ГС
Foto: Принтскрин

Бивши бармен открио је како је украо невјероватних два милиона евра из банке након што је налетио на технички пропуст на банкомату.

Ден Саундерс је потрошио хиљаде и хиљаде на скупе вечере, приватне авионе, па чак и платио хонораре својих пријатеља током петомјесечног лудовања. Аустралијанац је тврдио да никада није имао интервју са полицајцима нити се икада састао са званичницима банке због илегалне преваре. Тек када се предао добио је затворску казну - али чак и тада, судије су наводно остале збуњене.

Сада свакодневно добија хиљаде порука од превараната, очајнички покушавајући да открије како је успио да то изведе. Ден је  рекао да се осјећао као да има "седмодневно бесплатно пробно вријеме" да буде богат док је свој живот развеселио брдима новца.

"Мислио сам да ће то трајати један дан, онда сам мислио можда недјељу дана, а онда су постојали тренуци у којима сам мислио да ће ово трајати заувијек", рекао је он.

„Открио сам нешто толико велико да банка никада неће причати о томе. Не осјећам кривицу због тога. Видио сам прилику и разбио сам их колико сам могао јаче", почео је причу.

Све је почело у фебруару 2011. у ноћном изласку у Деновом родном граду Вангарати код Мелбурна. Овај 29-годишњак је отишао да узме готовину на банкомату да плати туру пића - али са нешто више од 1 фунте уштеђевине, био је приморан да пребаци 100 фунти са свог кредитног рачуна.

Али банкомат Националне аустралијске банке избацио је његову картицу и поруку „трансакција је отказана“. Ден је вратио своју картицу у апарат да провери стање на рачуну - и наводно је писало да сада има 100 фунти кредита. Подигао је готовину и наставио да пије.

У повратку кући, поново је свратио на исти банкомат. Убрзо је открио да су банкомати искључени са мреже банке у раним јутарњим сатима. И то му је омогућило да створи "бесконачан новац" преносећи готовину између своја два рачуна.

Трансакција би се регистровала у банци тек сљедећег дана и гурнула га у дугове - али је увијек могао да подигне више послије поноћи. У наредним мјесецима, Ден је наставио да користи грешку банкомата и његове трансакције су убрзо почеле да измичу контроли. А са неспособношћу да се одупре искушењу, човјек би постао „нелегални” милионер.

Током година, његова митска пљачка је попримила све облике и форме и обично се извјештавало да је подигао око 1,6 милиона евра готовине са једног банкомата. Али он тврди да није тако, а прави износ никада неће бити познат.

„Вјежбао сам између 12 и 1 ујутру како могу да пренесем било коју количину новца до шестоцифрених одједном, 999.000, са своје кредитне картице на мој штедни рачун“, рекао је Ден за Тхе Сун.

„Жељени износ би остао на мом штедном рачуну 24 сата прије него што би се вратио. Али ако бих урадио још једну трансакцију прије претходне, увијек бих је могао задржати на крединој. Морао сам само да се сјетим колико сам новца потрошио. И онда сам увек водио рачуна да преносим само мало више сваког дана."

Грешка је наводно радила на сваком банкомату у НАБ мрежи. Ден би добијао свој новац кроз мјешавину подизања готовине, интернет трансакција и издавања на шалтеру.

Према НАБ-у, купци тренутно могу да подигну до отприлике 1.000 евра дневно по картици. У то време, праг је био око 500, тако да је Ден тврдио да ће отићи у банку и добити новац у кешу.

„Ушао бих у банку и питао колико новца имам на штедном рачуну. "Ох, имаш 2,7 милиона", а онда бих је питао - могу ли, молим те, да подигнем 50.000 фунти, а она би ми их дала у готовини."

Грешка банке никада није објашњена - а НАБ је никада није коментарисала.

„Банка је у том тренутку била у паду, или банкомат није комуницирао са главном банком, али без обзира на то би испунио трансфер. Не знам зашто је то успјело, али тако се догодило".

Ден је био ухваћен када је постао похлепан.

„Имао сам неколико позива из филијале обезбјеђења банке када су приметили да сам четири пута током ноћи покушао да подигнем 900.000 долара на банкомату. Рекао бих 'како бисте, дођавола, извукли 900.000 долара са банкомата', а они би рекли 'да, постоје ограничења'. Тако да бисмо се смијали, а онда бих рекао да сам био пијан и да сам на банкомату притискао погрешна дугмад".

Ден је признао да је увијек мислио да може да буде ухваћен и да је анксиозност полако почела да се увлачи. Али након што је изашао неоштећен из првог сусрета са властима, његова потрошња је почела да расте.

„За мене је најбоља ствар на свијету била да плаћам ствари свих других. Да имам готовину у џепу и прођем поред бара, бацио бих некоме новац иза њега".

Пријављено је да је Ден уживао у богатству и да је живио као филмска звезда. Уживао је у друштву дјевојака за пратњу, хотелима, бурним забавама, кавијару и чак је носио кројена Хуго Бос одијела.

Ден је такође платио неке од школарина својих пријатеља и послао пријатеља да студира у Француској. Његова најекстравагантнија куповина била је изнајмљивање приватног авиона са 20 сједишта, гдје је одвезао своје другове на једно острво у Азији.

„Људи су ми само рекли своје снове и ја сам их испунио".

Сваког дана у поноћ, Денов будилник би рутински звонио. Његов живот је сада био прогутан неограниченим трансферима и знао је да је "било неизбјежно да ће се срушити".

„Дошло је до тачке у којој сам више бринуо о томе него што сам уживао узимајући више новца".

Размишљао је о одласку у иностранство - али је на крају био обузет унутрашњом кривицом и тражио је помоћ.

„Мој адвокат је рекао да не може да ми помогне. Рекао сам 'не ради се о томе - ради се о томе да сам себи повукао црту у пијесак и рекао да је то била погрешна ствар".

Дан је тврдио да је одустао након што је одлучио да је урадио све што је желио.

„Када сам затворио славину за новац, рекао сам пријатељима и они су били узнемирени. Рекао сам слушајте то је то, ево интернет банкарства, отворите га и пребаците новац гдје год желите. Сједити са својим друговима, преносите лаптоп около и преносити неограничен новац било где – то је ниво лудости до којег је дошло. У ком свијету се то дешава".

Повјерио је свом терапеуту шта се догодило – који му је рекао да се преда. А у јуну 2011. позвао је банку и признао шта је урадио. Званичници НАБ-а су наводно рекли Дену да ће га полицајци контактирати. Али никада нису. Мјесец дана касније, поново се јавио и добио је исти одговор.

Три године касније, Ден још није ништа чуо, па је одлучио да своју причу подели са новинарима. Послије неколико прича у новинама и експозеа о водећем аустралијском програму А Цуррент Аффаир, власти су коначно покуцале.

„Могло би се рећи да сам их натјерао да нешто ураде. Био сам веома срећан што сам ово могао да ријешим код куће, али једини разлог зашто је то резултирало медијским извјештавањем је тај што нико није имао искрен разговор са мном".

У новембру 2014. Ден је коначно ухапшен и оптужен за 111 кривичних дјела која се односе на превару и крађу. Бачен је у аустралијски затвор максималне безбједности на годину дана. Међутим, Ден је рекао да га је инцидент и даље збунио.

„На суђењу нису ни донијели ништа јер нису хтјели да причају о томе. Банка у суштини није желјела да каже коначну цифру, па ћу се и ја уздржати од тога. Моји пријатељи су се питали шта ће се десити, на примјер, да им се врате дугови на универзитету, а ја бих рекао не брини, нећу то спомињати у интервјуу. Па никад није дошло до те тачке, нико ме никада ништа није питао. Мислим да су само желјели да то нестане, а не да даље истражују. Доста је било што сам рекао да сам крив".

Када се Ден добровољно предао показао је мало жаљења, преноси Телеграф.

„Види, ја нисам светац, узео сам много новца из банке и волио сам то. Нисам се осјећао кривим јер сам знао кога варам. Али знао сам да то није у реду".

Денова невјероватна прича постала је тема многих подкаста, а чак се прича да ће бити и Дизнијев филм.

Због Закона о имовини оствареној криминалом, он никада неће добити ни цента за то, али Ден је вјеровао да је истина напољу вриједна више од свега.

„Смијешно је мислити да можда никада не био ухваћен због овога. Не верујем да сам једини, само сам једини рекао истину о томе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана