Због егзотичног воћа напуштају узгајање коке

Приредио: Борис Ђурић
Због егзотичног воћа напуштају узгајање коке

Гавјаре - Узгајање егзотичног амазонског воћа постао је толико уносан посао да му се све више окрећу и произвођачи коке у Колумбији, којима полиција деценијама не успијева да стане у крај.

Узгајање егзотичног воћа, које се све више користи у фармацеутској и козметичкој индустрији, могло би значајно да умањи илегални посао узгоја коке у Колумбији, која важи за водећег свјетског извозника кокаина.

То потврђује и животна прича Флавијана Махече. Када се доселио у област Гавјаре почео је радити оно што је радила већина насељеника прије њега - узгајати коку на парцелама искрченим у амазонској шуми. Од зета је посудио новац да купи алатке потребне за прву фазу производње кокаина, али када су почели са садњом војни авиони су надлетјели његово поље и засули га хемијским средствима која спречавају развој коке.

Махеча се нашао у проблему како да врати новац који је позајмио за овај илегални посао.

- То је био знак да морам наћи други извор прихода. Схватили смо да ће нам кокаин донијети само проблеме - прича Махеча, који се потом окренуо узгајању стоке и продајом дрва за огрев.

Наговорио је мјештане из сеоских подручја Гавјаре да се одрекну узгајања коке, оснују удружење и пређу на његов начин живота. Ипак, ту је идеју било тешко "продати", јер узгајањем коке фармер може зарадити и до 30 евра дневно, што је шест пута више него продајом стоке или житарица.

Прекретница за Махечу и његове комшије настала је када је Амазонски институт за научно истраживање Синчи идентификовао 20 амазонских врста воћа које имају велики потенцијал за фармецеутску и козметичку индустрију и исхрану.

Институт је саопштио да егзотична воћа као што су асаи, сехе, милпезилос, мориче и каму каму могу донијети већу зараду него што добијају од узгоја коке.

Тако, на примјер, за једну тону асаија може се зарадити око 2.300 евра, што је за колумбијске сељаке веома примамљива сума.

Махеч и његове комшије основали су удружење "Асопроцегуа", које окупља узгајиваче амазонског егзоричног воћа, а које из дана у дан броји све више чланова.

Само прошле године чланови удружења су продали 60 тона асаија најбољим ресторанима у Боготи.

Вијест о напорима удружења се убрзо проширила на земље Јужне Америке, а потом и цијели свијет. Узгајивачима иде и на руку што је све већа потражња за амазонским воћем. Тако бразилска компанија "Петруз Фрути" годишње прода 150 тона производа од асаија у вриједности од пет милиона долара.

Такође, према ријечима Луз Мантиле, директора Синчија, узгајањем овог воћа, помаже се у смањењу нестанка шума усљед сјече, која иначе добија забрињавајући обим у Јужној Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана