Због чега су нестали старосједеоци Ускршњег острва?

Huffington Post
Због чега су нестали старосједеоци Ускршњег острва?

Неки истраживачи су тврдили да су старосjедеоци Ускршњег оствара изумрли након што су исцрпили сва природна добра, док су по другима, за њихов нестанак криви Европљани који су донијели болести. Недавно се појавила нова теорија.

Најновије истраживање баца ново свјетло на ову мистерију: окрутне временске прилике на острву, тј. обилне кише које су проузроковале очајно стање земљишта, проузроковале су драстично смањивање (мада не и нестајање) локалног становништва прије него што су дошли Европљани 1722. године.

"Резултати истраживања су за мене били прилично изненађујући" рекао је доктор Тенг Лејдфогд, професор антропологије на новозеландском универзитету Окленд "Укратко, наше истраживање не подржава идеју да је цивилизација нестала прије доласка Европљана, већ да смањење популације има везе са окрутним временским прилика на острву".

Научници су истраживали стијене и алате пронађене на различитим археолошким налазиштима на острву. На основу тога, могли су да установе када и на који начин су старосједеоци обрађивали земљу, односно у ком је стању она била.

Шта су истраживачи пронашли?

"Иако немамо сасвим прецизне податке, јасно је да је популација Ускршњег острва била десеткована прије доласка Европљана, а онда су их болести које су они донијели готово сасвим покосиле" закључује Лејдфогд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана