Завршено архитектонско чудо: Мост спаја Европу и Азију, а коштао је 3,1 милијарду евра

Б92
Foto: принтскрин

Велелепни висећи мост 1915 Чанакале који повезује Европу и Азију преко мореуза Дарданели биће званично отворен 26. фебруара.

То ће бити пет година након што је камен темељац положио турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, пишу турски медији.

"Доћи ће наши партнери из Јужне Кореје, долази и премијер, а чекамо само потврду од председника", рекао је Ебру Ездемир, шеф управе компаније Лимак холдинг која управо завршава градњу моста.

Он је објаснио и да је трошак пројекта са предвиђених 2,8 милијарди евра порастао на 3,1 милијарду евра.

Као разлог поскупљења Ездемир је навео поремећаје које је у набавци изазвала пандемија.

"Гарантујем вам да се мост и ауто-пут који води до њега нису могли направити за мање новца", поручио је и додао да ће мостарина вјероватно износити 15 евра.

Наиме, осим моста гради се и 85 километара дионице ауто-пута, од тога 75 километара на европској страни и 10 километара на азијској страни.

Осим тога што спаја два континента, овај мост издваја и најдужи распон на свијету, који се између два главна пилона (висока 318 метара) протеже до дужине од чак 2023 метара. То је 32 метра дуже од још увијек актуелног рекордера, висећег моста Акаши Каикјо у Јапану (који је завршен 1998. године). Дакле, ако гледамо главни распон, реч је о највећем висећем мосту на свијету.

Укупно ће мост Чанакале 1915 бити дуг 3.563 метра, а с прилазним вијадуктима досегнуће дужину од 4.608 метара.
Предвиђено је да има три возне траке у сваком смјеру, заједно са тротоарима који ће служити радницима за одржавање моста. Иначе, дужина главног распона од 2.023 метра у себи има доста симболике, будући да представља годину на коју ће се славити 100. годишњица Републике Турске, коју је утемељио Мустафа Кемал Ататурк.

Симболика ту не престаје. Сам назив моста, 1915 Чанакале, одаје почаст бици за Галипоље из Првог светског рата (коју Турци зову Çанаккале Саваşларı према мјесту где се битка одвијала) у којој је турска војска поразила оружане снаге сила Антанте, углавном из тадашњег Британског царства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана