Затворене корисничке групе због продаје лажних пропусница

Срна
Foto: Агенције

РИМ - Италијанска полиција блокирала је данас неколико корисничких група на друштвеној мрежи "Телеграм" у којима су корисници могли да купе фалсификоване здравствене пропуснице.

Полиција је саопштила да су затворене 32 групе на "Телеграму" које су дјеловале широм земље и нудиле лажне пропуснице за више хиљада корисника за цијену од 500 евра у криптовалути или у ваучерима за куповину путем интернета.

Против четири особе покренута је истрага према сумњи за превару и фалсификат.

Такозвана зелена пропусница је дигитална или папирна потврда која показује да ли је особа вакцинисана, негативна на вирус корона или се недавно опоравила од ковид 19.

Италијанске власти одобриле су пропусницу како би покушале да убрзају програм вакцинације усљед појаве соја делта вируса корона, али је то изазвало протесте Италијана који сматрају да им је тим слобода угрожена и да је то индиректан начин да вакцинација постане обавезна.

Од 6. августа пропусница је обавезна за улазак у теретане, базене, музеје, биоскопе и ресторане. Од 1. септембра биће обавезна за студенте и за путовања возом, авиноом, бродом и аутобусом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана