Зашто сви не славе Божић у истом дану?

Aгенције
Зашто сви не славе Божић у истом дану?

Већина хришћанских верника у свету прославила Божић по Грегоријанском календару, док мањи дио хришћана Божић празнује за 13 дана, 7. јануара, по Јулијанском календару.

Грегоријански или "нови" календар назван је по папи Гргуру XIII, који га је увео папском булом 1582. године. Тај календар одмах су прихватиле Италија, Пољска, Португал и Шпанија, а убрзо и остале католичке земље.

Протестантске земље прешле су на Грегоријански календар много касније, а православне тек у 20. вијеку. Јулијански календар, који је увео Јулије Цезар 46. године прије нове ере и који се од Греогријанског разликује за 13 дана, међутим, и данас користе неке националне православне цркве, међу којима су српска, црногорска и македонска.

Божић према Јулијанском календару 7. јануара славе и руска и грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Копти и неки манастири на Светој гори у Грчкој.

На нови календар прешле су и грчка, румунска, бугарска православна црква, али оне нису прихватиле грегоријански календар, већ ревидирани или реформисани Јулијански календар, по предлогу научника Милутина Миланковића.

Миланковићев календар је настао 1923. Њиме је за већину православних цркава прекинуто 340 година раскорака између Јулијанског и Грегоријанског календара, који је у међувремену постао међународни календар.

Миланковићев календар важи за прецизнији од Грегоријанског, пошто по њему до 2800. године не би дошло ни до каквог размимоилажења са старим календаром.

Према Грегоријанском календару, садашња разлика од 13 дана у односу на Јулијански 2100. године повећаће се на 14 дана. Разлика између два календара је у томе што Грегоријански има 97 преступних година у сваких 400, а Јулијански их има 100.

Према Јулијанском календару, преступна је свака четврта година, док је Грегоријанским календаром уведено такозвано секуларно правило да су године дјељиве са 100 (секуларне године) обичне, осим ако су дејљиве са 400, када су преступне.

Тако су, на примјер, 1700, 1800, 1900. и 2100. година преступне по Јулијанском, а обичне по Грегоријанском календару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана