Зашто су Швајцарци међу најсрећнијима на свијету?

index.hr
Зашто су Швајцарци међу најсрећнијима на свијету?

Према овогодишњим резултатима Свjетског економског форума најквалитетније људске потенцијале има Швајцарска. У питању је држава чија је економија у сталном успону и у којој живе једни од најсрећнијих људи на свијету.

А ако је по нечему позната, онда је то податак да улаже у људе. Према подацима WEF-а, Швајцарска улаже у здравство, образовање и таленте више од било које друге земље на свијету.

"Швајцарска је мала земља са малим бројем људи и уствари има мало природних ресурса. Њени највећи ресурс су људи који у њој живе и то је оно у шта се улаже већ неко вријеме. То је довело до економије која је иновативна, компетитивна и брзо усваја нове технологије", рекла је Садиа Захиди из WEF-а.

"Земље које улажу у људски капитал, враћа им се у виду економског раста. И онда су те исте земље у којима је економски раст присутан у могућности да поново инвестирају у људски капитал. Тако се успоставља тај зачарани круг", поручује Захиди.

Због тога је Huffington Post саставио списак разлога из којих Швајцарска тако добро функционише.

Имају одличан здравствени систем

Кад се разматра здравствени систем и здравље појединаца, узимајући у обзир дуговечност, смртност код одојчади, опште стање физичког и менталног здравља популације и квалитет здравственог система, Швајцарска се налази на врху листе истраживаних земаља. Захваљујући систему "Santésuisse" Швајцарци имају најнижу потрошњу за здравство међу развијеним земљама, али и најздравије држављане.

Људи су здрави, али и срећни

У УН-овом извjештају из 2013. године Швајцарска се нашла на трећем мjесту најсрећнијих земаља на свијету, а била је при врху листе у OCED-овом рангирању Better Life Index 2013. Швајцарска има осму најнижу стопу депресије на свијету, што има огроман утицај на радну снагу и економију, поготово кад се узме у обзир да, према процјенама Свјетске здравствене организације, у развијеним земљама на лијечење менталних болести одлази отприлике три до четири посто годишњег БДП-а. Ипак, не треба запоставити чињеницу да у овом подручју Швајцарска има мјеста за напредак: на листи 122 земље смјестили су се на 64. мејсто кад је у питању ниво стреса код појединца.

Улаже се у образовање

Према OCED-овом Индексу бољег живота 86 посто одраслих у доби од 25 до 64 године у Швајцарској има завршену средњу школу, што је више од свјетског просјека (74 посто), а Швајцарци имају и резултате у тестирањима писмености, математике и природних наука више од просјека.

"Швајцарска има најбоље школе за менаџмент на свијету, квалитет образовања у математици и природним наукама сврстава их у првих пет на свијету, а према квалитету основних школа налазе се на првом мјесту. Што се тиче интернет приступа у школама, на седмом су мјесту у свијету", казала је Захиди.

Брине се о талентима и иновацијама

Швајцарска је водећа у свијету кад су у питању иновације, обучавање запослених, привлачење талената из других земаља и едукацијама које нуди Влада. На другом мјесту су кад се ради о плаћању према продуктивности, а на трећем при задржавању домаћих талената.

"Створено је окружење у којем људи могу да покрећу приватне послове. И оно у којем ће њихово интелектуално и физичко власништво бити заштићено", тврди Захиди.

Створено је окружење у којем људи могу напредовати

Осим улагања у људски капитал, створен је и систем који дозвољава да се тај капитал искористи. То укључује једноставност транспорта и повезаност интернетом. Швајцарски Институт за развој менаџмента појашњава како су Швајцарци слиједили "златно правило конкурентности": "Производња, разноликост, извоз, улагање у инфраструктуру, едуковање, подржавање малих и средњих предузетника, фискална дисциплина и пре свега одржавање социјалне кохезије", казао је Стéпхане Гарелли из Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана