Зашто су шансе да некога нападне и уједе змија отровница сваким даном све веће

ГС
Foto: Илустрација

Студија коју су спровели научници, указује да ће са сваким порастом температуре - ризик од уједа змије бити већи.

Од давнина је познато да змије мијењају своје понашање у складу са временским условима. И док зими западају у стање слично хибернацији, њихова активност током љета је далеко већа. Међутим научници са Универзитета Емори у Џорџији сада откривају да би климатске промјене и све топлије вријеме, могли да поремете ова понашања и биологију змија - њихова студија сугерише да са сваким Целзијусом више, за 6 процената расте и вјероватноћа да ће вас угристи.

"Не знамо много о томе како вријеме - што значи краткорочне промјене у метеорологији - утиче на интеракцију човјека и змије, дијелом зато што се уједи отровница дешавају на мјестима на којим не можемо да прикупимо довољно података о узроцима морбидитета и смртности", открива Ноа Сковроник са Универзитета Емори. Али, он додаје да је студија коју су он и његове колеге спровеле открила како и са прилично штурим подацима научници могу да дођу до одређених образаца и сазнања.

Веза између уједа и временских прилика

Сковорник и његов тим су испитали око 3.908 пријављених случајева уједа змија отровница, који су се догодили између 2014. и 2020. године. С обзиром да су случајеви документовани од стране здравствених радника, с прецизношћу су могли да одреде и временске прилике које су се догодиле тај дан, попут температуре или падавина.

Испоставило се да су змије имале највећу тенденцију да нападну током прољећа. А научници ово откриће поткрепљују чињеницом да током љета, змије генерално јесу спорије. Уколико се овај податак укрсит са сазнањем да је људска активност све већа и да се наша насеља све више шире и залазе на територије дивљих животиња, онда не чуди податак СЗО да оне уједу људе више од 5 милиона пута годишње.

Од тога 138.000 случајева резултира смрћу, али како отров змија може да изазове озбиљне здравствене проблеме и инвалидитете то значи да велики број људи претрпи посљедице које утичу на даљи квалитет њиховог живота. С друге стране, ту су и убрзане климатске промјене, које указују да ће температуре све више и више расти. Логичан закључак је и да ће број уједа експоненцијално са њима биљежити раст у току прољећних мјесеци.

"Кључни фактор за смањење уједа је едукација", каже херпетолог Лоренс Вилсон са Универзитета Емори. "Нека људи знају која станишта змије воле, као што су мјеста са густим шипражјем, и они су онда опрезни у таквим околностима. Змије и људи могу да живе компатибилно, чак и са отровницама, све док поштујемо и разумијемо њихова станишта и потребе."

Резултати истраживања су објављени у GeoHealth. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана