Зашто широм Европе масовно умиру птице

ГС
Зашто широм Европе масовно умиру птице

Нагли пад температуре и обимне падавине и поплаве не угрожавају само животе људи већ и птица.

У Пољској, Аустрији и Хрватској забележени су случајеви великог броја угинулих птица, конкретно оних које мигрирају у топлије крајеве током зиме. Овако ниске температуре највише утичу на ласте и чиопе које "масовно умиру" усљед хладноће и мањка хране, пише „Јутарњи Лист“-

О случају пише чешки дневник "Блеск". Према извјештајима, на западу земље "масовно умиру" ласте. Стотине птица су већ угинуле. Старије и искусније ласте почеле су да напуштају своја гнијезда прије недјељу дана, а овогодишњи млади, нажалост, још нису одлетјели. Посљедице су жалосне.

-Овако нешто нисам доживио 31 годину - каже Либор Шејна из Станице за спасавање животиња у Макову (Чешка).

Он додаје да птице у сваком могућем ћошку траже склониште, покушавајући да нађу мјесто гдје могу да се загреју. Птице су ослабљене јер недостатак активности инсеката значи недостатак хране за њих. Неке животиње завршавају у Хитној помоћи за животиње, али нажалост у стању које онемогућава спасавање.

Ластавице и чиопе су птице које се прилагођавају животу у ваздуху, хране се мушицама и осталим ситним летећим инсектима, којих због кише и непогодних временских условима у овим пределима има све мање.

-Птице из ове породице су прилагођене животу у ваздуху јер се хране летећим инсектима, али и другим малим бескичмењацима који се нађу у ваздуху. Овакав начин живота и потпуна зависност од летећих инсеката чини их веома осјетљивим на изненадне прехладе које трају неколико дана. Таква ситуација се ових дана дешава у великом дијелу Европе. Ситуација је посебно тешка за птице када их овако хладно вријеме ухвати на селидби, што је тренутно случај са многима од њих - рекао је за Јутарњи лист Дубравко Дендер, орнитолог из удружења Биом.

Његова колегиница из истог удружења, орнитологиња Ива Шоштарић, објашњава да највише страдају младе птице, рођене ове године, које су до сада живјеле у сувим условима јер нису стигле да науче да се прилагођавају различитим временским условима.

-Ријеч је о томе да нагла промјена времена и обилне кише посебно погађају младе голубове, рођене ове године, који су донедавно живјели у веома сушним условима. Све их је то затекло неспремне, не могу да се прилагоде новонасталој ситуацији која је веома изазовна, нису се на вријеме склонили, прехладили су се и тешко проналазе храну. Киша је иначе проблематична за птице, губе терморегулацију и не могу да лете, те чекају да престане да пада -рекла је она.

Становници Загреба су забринути због угинућа птица и, како кажу из удружења Биом, стално их питају за савјете, како да збрину ове беспомоћне животиње. Савјети које добијају су да се обрате локалним азилима или ветеринарима и да дивље птице мне држе у кући, већ у кутијама на неком сувом и заклоњеном мјесту. Иако птице воле сјеменке, Ласте и чиопе се углавном хране ларвама које се могу набавити у продавницама за кућне љубимце. Алтернатива томе би била влажна храна за мачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана